Detasarea de trupe rusesti in Crimeea a atras critici dure la adresa Moscovei, atat din partea Statelor Unite, cat si din partea liderilor europeni. Cand vine vorba, insa, de sanctiuni concrete, lucrurile devin extrem de sensibile.

Statele Unite au anuntat deja ca ingheata pacturile comerciale si de investitii cu Rusia, in timp ce secretarul de Stat american John Kerry a facut referire la o eventuala izolare a Moscovei prin introducerea vizelor si blocarea activelor detinute de rusi in SUA.

Dar liderii europeni, care se vor intalni joi pentru a discuta despre criza din zona, sunt ceva mai circumspecti cand vorbesc despre sanctiuni, fara a face prea multe declaratii diplomatice.

Cu o zona euro care inca isi revine dupa criza datoriilor, liderii europeni se gandesc de doua ori inainte sa puna din nou in pericol economia continetului prin masuri drastice impuse Rusiei. Si este incredibil cate conexiuni exista intre economiile celor doua blocuri.

Rusia este al treilea mare partener comercial al Uniunii Europene, dupa SUA si China. Totalul tranzactiilor comerciale au atins recordul de 336 miliarde de euro in 2012, volum de zece ori mai mare fata de tranzactiile dintre Rusia si SUA. Daca la aceasta cifra mai adaugam si exporturile de servicii, valoarea comerciala a relatiei Rusia-UE se ridica undeva la 520 de miliarde de dolari.

Sa nu uitam, pe de alta parte, ca Rusia este cel mai mare furnizor de energie pentru tarile din UE. Preturile petrolului si al gazelor a crescut masiv in ultimele zile, pe fondul tensiunilor din Ucraina, care ar putea duce la sistarea gazelor catre Europa.

La randul sau, Uniunea Europeana exporta catre Rusia masini, produse chimce, medicamente si produse agricole.

In nicio tara din Europa, dependenta de energia ruseasca nu este mai mare ca in Germania, cea mai mare putere economica a continentului.

Fostul cancelar Gerhard Schroeder este seful comitetului de actionari la Nord Stream, un joint-venture intre gigantul rusesc Gazprom si patru mari companii energetice – doua din Germania, celelalte doua din Olanda si Franta. Nord Stream a investit 7,5 miliarde de euro in contruirea conductelor de gaze prin Marea Baltica, ce permit ocolirea Ucrainei in exporturile rusesti catre Europa.

Iar gigantul britanic British Petroleum (BP) este al doilea cel mai mare actionar al producatorului rusesc de petrol Rosneft.

Daca si cand vor fi aplicate sanctiuni Rusiei, acestea vor viza mai degraba oficiali cheie decat economia, la nivel general. Europa este prea dependenta de energia ruseasca pentru a impune restrictii comerciale”, a declarat Neil Shearing, economist sef pe piete emergente in cadrul Capital Economics.

Uniunea Europeana este, totodata, si cel mai mare investitor din Rusia, potrivit Comisiei Europene, care estimeaza ca trei sferturi din investitiile straine directe din fosta tara comunista vin din state membre UE.

Iar rusii bogati, care nu sunt deloc putini si de neglijat, au investit masiv in tari din vestul Europei, unde au beneficiat de taxe reduse. De exemplu in Londra, cel mai mare centru financiar al Europei, 9% din totalul vanzarilor de proprietati cu preturi peste un milion de lire sterline s-a facut, in 2013, catre investitori rusi, potrivit agentului imobiliar Knight Frank. Rusii au devenit astfel al doilea cel mai mare grup de investotiri straini in imobiliare in Marea Britanie.

Si scolile privare britanice au de castigat de pe urma banilor rusesti. Datele Independent Schools Council arata ca, in ianuarie 2013, numarul copiilor rusi inscrisi la scoli cu taxa era cu  27% mai mare fata de anul precedent, acestia devenind al treilea mare grup de copii straini care invata in scolile britanice, dupa chinezi si germani.

De altfel, Marea Britanie intentioneaza sa nu sustina eventuale sanctiuni comerciale vizand Rusia in criza ucraineana si sa nu "inchida" accesul rusilor la City, tocmai din cauza acestor legaturi puternice dintre cele doua tari.