"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii", afirma site-ul saptamanalului, citand "surse apropiate Guvernului german".

Angela Merkel si ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble si-au schimbat opiniile si "considera suportabila o iesire a (Greciei) din zona euro in urma unor progrese realizate dupa summitului crizei in 2012", da asigurari Spiegel Online.

"Riscul contaminarii altor tari este limitat, deoarece Portugalia si Irlanda sunt considerate asanate. Pe de alta parte, MES (mecanismul european de stabilitate) furnizeaza un mecanism de salvare solid, in timp ce Uniunea Bancara asigura securitatea institutiilor de credit", ar fi dezvaluit aceste surse.

Parlamentul grec a anuntat miercuri dizolvarea sa si a confirmat organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, la care, potrivit sondajelor, Syriza este considerata favorita.

Liderul Syriza, Alexis Tsirpas, vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (troica UE, BCE si FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice care afecteaza economia elena.

Citeste si: Grecia da din nou frisoane Europei. Alegerile anticipate din 25 ianuarie vor decide daca tara ramane in UE

Consecintele iesirii Greciei din zona euro, mai grave ca falimentul Lehman Brothers

O eventuala decizie a Greciei de a iesi din zona euro va avea efecte devastatoare pentru pietele financiare, iar consecintele vor fi chiar mai severe decat cele ale falimentului Lehman Brothers din 2008.

Aceasta este estimarea facuta de Barry Eichengreen, economist in cadrul Universitatii din California. Prezent sambata la intalnirea anuala a Asociatiei Economice Americane, Eichengreen a declarat ca iesirea Greciei din zona euro va determina investitorii sa isi retraga depozitele din bancile din Grecia, plasamentele in actiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminand, probabil, intr-o serie de masuri stricte din partea autoritatilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital, potrivit Mediafax.

Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pietele din Grecia, deoarece investitorii vor incepe sa faca speculatii in privinta urmatoarei tari care ar putea parasi zona euro. "Pe termen scurt, iesirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la patrat", a avertizat Eichengreen. Economistul american estimeaza ca politicienii europeni isi vor "inghiti nodul din gat din nou" si vor face compromisurile necesare pentru a mentine Grecia in uniunea monetara.

"Desi pastrarea zonei euro in forma actuala va fi un demers costisitor, dificil si dureros pentru politicieni, destramarea acesteia va fi inca si mai costisitoare si dificila", a spus Eichengreen.

Declaratiile lui Eichengreen vin pe fondul speculatiilor privind o eventuala iesire din zona euro a Greciei. Parlamentul elen a anuntat saptamana trecuta dizolvarea sa si organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, alegeri care ar putea fi castigate de formatiunea de extrema-stanga Syriza, care se opune continuarii masurilor de austeritate impuse de Troica internationala (Comisia Europeana, BCE si FMI) in schimbul unor imprumuturi de 240 de miliarde de euro.