Tara din nordul Europei va cumpara 250 de milioane de coroane pe zi (38 milioane de dolari), in octombrie, a anuntat banca centrala de la Oslo. Dupa anunt, coroana norvegiana a castigat 0,7% in fata dolarului american.

“Suma cheltuita din banii castigati din petrol s-a dovedit a fi mai mare decat se bugetase intial”, a declarat Kjersti Haugland, analist la DNB ASA.

Achizitionarea de coroane reprezinta o miscare istorica pentru cel mai mare exportator de gaze si de petrol din vestul Europei, care a constituit un fond suveran de 860 de miliarde de dolari castigati din vanzarile de petrol din ultimele doua decenii.

Norvegia obtine venituri din petrol in doua moduri. Pe de o parte, primeste taxe platite in coroane si dividende de la Statoil, la care statul detine 67% din actiuni, iar pe de alta parte primeste valuta direct de la Petoro AS, companie detinuta de stat, care extrage rezervele de petrol offshore.

Veniturile in coroane sunt folosite de stat pentru a acoperi cheltuielile bugetare, iar o parte merg la banca centrala, si sunt suficiente. Veniturile in valuta sunt pastrate in fondul suveran, care creste de la an la an si care se apropie de un trilion de dolari.

Intarirea monedei nationale in urma achizitiei facute de catre banca centrala a fost numita de analistii financiari “efectul stigma”, care apare atunci cand o banca centrala investeste in propria moneda. “Efectul va dura ceva timp, dar moneda se va deprecia gradual pana ajunge la valorile anterioare”, a explicat Nils Kristian Knudsen, analist la Svenska.

Achizita de coroane reprezinta “o inversare completa a comportamentului de pana acum al bancii centrale”, este de parere si Karl Steiner, senior analist la SEB. “Pana acum, banca centrala era vanzator de coroane, cu care cumpara valuta pe care o transfera in fondul suveran contituit din veniturile din petrol”, a spus acesta.

In timp ce guvernul a limitat cheltuirea veniturilor din petrol la 4% din fond, pentru a acoperi deficitele bugetare, cresterea acestuia de la an la an ofera posibilitatea politicienilor sa cheltuiasca din ce in ce mai mult. Au ajuns insa in situatia de a avea prea multi bani la dispozitie pe care sa nu stie in ce sa-i investeasca.

Guvernatorul bancii centrale a Norvegiei, Oeystein Olsen, spunea, anul trecut, ca fondul suveran de peste 800 miliarde de dolari al tarii ar trebuie sa isi extinda aria de achizitii, in special in capital privat.

Cresterea fondului, in care se duc majoritatea incasarilor din petrol si gaze, da mari batai de cap guvernantilor. Acesta s-a marit de mai bine de patru ori din 2005 si, potrivit estimarilor oficiale, va ajunge la 875 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului.

Norvegia a pus bazele acestui depozit in 1996, ca sa nu dea peste cap economia de 500 miliarde de dolari. Numai ca acesta a continuat sa creasca peste asteptari, iar Norvegia a devenit acum cea mai bogata economie scandinava.