FBI, care cerceteaza si manipularea dobanzilor prin intermediul dobanzii interbancare londoneze LIBOR, se afla in faza de inceput a anchetei referitoare la piata valutara, a spus sursa.

Autoritatea pentru Conduita Financiara din Marea Britanie a anuntat inca din luna iunie ca investigheaza o posibila influentare a ratelor de schimb valutar.

Bloomberg a relatat in luna iunie ca exista acuzatii potrivit carora dealerii unor banci au facut schimb de informatii prin mesaje instant si s-au folosit de ordinele date de clienti pentru a influenta cursurile de schimb.

Autoritatile de reglementare ancheteaza posibile abuzuri asupra preturilor de referinta folosite pe piete, de la cele pentru petrol si pana la dobanzi, comise de companii care joaca un rol major in stabilirea acestora.

Saptamana trecuta, autoritatile de reglementare din Elvetia au anuntat o colaborare stransa cu omologi din alte tari, intrucat este posibil sa fie implicate banci din intreaga lume.

Sursa apropiata de investigatia din SUA nu a spus care banci ar putea fi verificate. Un purtator de cuvant al Departamentului de Justitie a refuzat sa comenteze.

Anchetele legate de manipularea LIBOR au dus deja la amenzi in valoare cumulata de circa 2,6 miliarde de dolari, aplicate unor patru institutii de credit, intre care UBS, cea mai mare banca din Elvetia.

La inceputul acestei saptamani, autoritatile europene antitrust au anuntat ca investigheaza posibila manipulare a cursurilor valutare in industria financiara. O ancheta similara are loc si in Elvetia.

Comisia pentru tranzactii cu contracte futures pentru marfuri din Statele Unite analizeaza la randul ei posibila manipulare a pietei valutare, a declarat o a doua sursa.

In Marea Britanie, autoritatile de reglementare au cerut informatii de la patru banci, intre care Deutsche Bank si Citigroup, a afirmat in iunie o persoana apropiata situatiei.

Royal Bank of Scotland a predat autoritatilor inregistrari ale unor mesaje instant, dupa ce a constatat ca un fost trader ar fi comunicat incorect cu omologi de la alte institutii financiare, au aratat doua surse.

RBS, Deutsche Bank si Citigroup sunt printre bancile care verifica email-urile, mesajele si istoricul convorbirilor telefonice ale angajatilor in domeniul valutar, pentru dovezi privind posibila manipulare a cotatiilor.