O purtatoare de cuvant a ONS a declarat pentru AFP ca drogurile si prostitutia reprezinta aproximativ 0,5% din "bogatia produsa global", si anume cea masurata prin PIB.

Institutul pentru statistici din Marea Britanie a publicat o revizuire a calculului PIB-ului, baza utilizata de obicei pentru estimarea bogatiei unei natiuni, pentru anii de criza financiara.

Aceste noi date au integrat si alte schimbari, in cadrul noilor norme europene - cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea (R&D) sunt, de exemplu, contabilizate de-acum ca o investitie si nu ca un consum, lucru valabil si in privinta materialului militar.

La final, noua estimare a PIB-ului Regatului Unit pentru 2013 - aproximativ 1.713 miliarde de lire sterline (2.193 miliarde de euro) - a crescut cu 8,5 miliarde de lire sterline prin luarea in considerare a traficului de droguri si prostitutiei. Alte activitati ilegale, ca de exemplu contrabanda cu alcool si tutun, erau deja contabilizate.

In pofida integrarii ansamblului modificarilor aduse modului de calcul (droguri, prostitutie, R&D, echipament militar, intre altele), cresterea britanica a fost confirmata la acelasi nivel, si anume de 1,7% in 2013.

Cu titlul de comparatie, in Spania, Institutul national de statistica (INE) a apreciat ca aceste activitati au reprezentant 0,85% din PIB in 2010, singurul an despre care a furnizat o estimare a amplorii acestora. In anul respectiv, ele au atins aproximativ 9,2 miliarde de euro.

Institutul european pentru statistici, Eurostat, le-a dat termen pana in septembrie statelor membre sa integreze traficul de droguri si prostitutia in statisticile lor nationale, apreciind ca este vorba despre tranzactii comerciale liber consimtite.

Aceste noi norme au creat polemica in mai multe tari. Franta a refuzat sa contabilizeze prostitutia, apreciind ca "nu este o activitate comerciala liber consimtita". Suedia, unde "achizitionarea de servicii sexuale" este o infractiune, a anuntat ca nu are de facut ajustari.