"Reformele trebuie sa mearga mai departe, prin imbunatatirea flexibilitatii interne a companiilor si stimularea oportunitatilor pentru someri", arata raportul anual al FMI referitor la Spania, a patra mare economie din zona euro, relateaza AFP, citata de Mediafax. 

Fondul a subliniat ca somajul se afla la un nivel inacceptabil, iar perspectivele sunt dificile in Spania, care se afla in recesiune de doi ani.  Potrivit datelor oficiale publicate vineri, numarul somerilor a scazut in iulie pentru a cincea luna consecutiv, dar ramane la un nivel ridicat, de 4,7 milioane de persoane. 

"Accentul trebuie pus pe o strategie de sustinere a pietei muncii, care sa permita cresterea economica, angajarile si nu concedierile", se arata in raport, care prefera reducerea salariilor decat a numarului de angajati. 

FMI, care estimeaza o rata a somajului de peste 25% pana in 2018, a facut deja acest apel la jumatatea lunii iunie, intr-o tara unde salariul minim este de 645 de euro. 

Spania a lansat mai multe reforme in ultimii doi ani, pentru reducerea diferentei mari dintre numarul contractelor de munca pe o perioada nedeterminata si cel al contractelor temporare.  Cu toate acestea, probabilitatea de a gasi un loc de munca permanent ramane scazuta, iar cea de a pierde un post temporar prea ridicata, se arata in raport, care critica costul mare al concedierilor, in cazul contractelor pe durata nedeterminata. 

Fondul avertizeaza ca Spania, cu o piata a muncii rigida, nu a creat niciodata locuri de munca cu o crestere economica de sub 1,5%-2%, iar pe termen mediu tara nu va inregistra un astfel de ritm. 

FMI anticipeaza ca Spania va iesi probabil din recesiune in trimestrul trei sau patru din acest an. Pe ansamblul acestui an, FMI prognozeaza insa o contractie de 1,6%, stagnare anul viitor, urmata in anii urmatori de cresteri modeste, de sub 1%, pana in 2017.