"Este vorba de cea mai grava criza in materie de securitate din ultimele decenii", constata Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei. 

Actuala criza risca sa intensifice apelurile, mai ales ale consultantilor conservatori americani, in sensul furnizarii de tehnologie sofisticata armatei ucrainene, multi analisti considerand ca o astfel de evolutie ar fi profund destabilizatoare.

Desi unii lideri politici vorbesc de o invazie rusa in Ucraina, multi analisti din Rusia si din Occident evita sa utilizeze acest termen, noteaza Financial Times, citat de Mediafax, subliniind ca nu este exclusa o interventie militara rusa masiva. 

"Deocamdata, este vorba de un conflict la scara redusa", considera analistul Pavel Felgenhauer. "Armata rusa nu a fost in actiune, iar numarul militarilor implicati este de aproximativ 2.000", adauga expertul. 

"Obiectivul Rusiei este sa diminueze presiunile asupra combatantilor separatisti, pentru a ajunge la un conflict inghetat", explica generalul olandez Nico Tak, comandantul Centrului de criza al NATO.

"Un conflict inghetat ar insemna lasarea unor teritorii vaste din estul Ucrainei sub controlul insurgentilor sustinuti de Rusia, fortand, in acelasi timp, Kievul sa accepte un armistitiu si sa negocieze cu Moscova, poate chiar ani intregi. In acest mod, centrul industrial ucrainean - Donbas - ar fi transformat intr-o zona precum Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud, regiuni aflate sub ocupatie rusa", explica Financial Times. 

"O asemenea situatie ar contribui la atingerea obiectivului central urmarit de Rusia - blocarea oricarei sanse ca Ucraina, sub conducerea noii Administratii prooccidentale, sa adere la NATO", concluzioneaza FT. 

Administratia prooccidentala de la Kiev a acuzat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk. Kievul a denuntat, de la inceputul crizei, prezenta unor mercenari si militari rusi pe teritoriul ucrainean.

Rusia a negat permanent informatiile ca ar fi trimis militari sa lupte in Ucraina.

Un oficial NATO a declarat ca aproximativ 1.000 de militari rusi participa la lupte, in prezent, pe teritoriul ucrainean, in special in zona orasului Novoazovsk.

Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Donetk", a confirmat ca aproximativ 4.000 de mercenari rusi, inclusiv multi militari activi aflati in concediu, au participat in ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apararii a dat asigurari ca in estul Ucrainei nu sunt militari rusi.

"Acuzatiile privind prezenta militarilor rusi nu au nicio legatura cu realitatea", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii. 

Potrivit estimarilor Natiunilor Unite, peste 2.200 de oameni au murit in confruntarile armate produse in ultimele luni in sud-estul Ucrainei, intre serviciile de securitate ucrainene si separatisti prorusi. Bilantul nu include prabusirea cursei Malaysia Airlines, in iulie, un incident soldat cu 298 de morti.