"Situatia este foarte critica odata cu apropierea sezonului" rece, a declarat ministrul rus, intr-o conferinta de presa alaturi de comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

"Exista un risc ca gazele livrate de Gazprom pentru Europa sa fie prelevate ilegal de Ucraina pentru propriile nevoi", a adaugat Novak.

Rusia a intrerupt la jumatatea lui iunie livrarile de gaze spre Ucraina, care refuza cresterea preturilor impusa de Gazprom dupa sosirea la putere a prooccidentalilor si a acumulat, potrivit lui Novak, datorii de 5,3 miliarde de dolari.

Aceasta decizie genereaza temeri privind perturbarea livrarilor de gaze rusesti spre Uniunea Europeana, dintre care aproape jumatate tranziteaza Ucraina, asa cum s-a intamplat la precedentele "razboaie ale gazelor" din 2006 si 2009.

Ucraina a recunoscut recent ca nu dispune de suficiente gaze pentru a raspunde nevoilor sale in timpul iernii si a acuzat Moscova saptamana aceasta ca vrea sa intrerupa livrarile de gaze destinate Europei.

Ministrul rus a calificat drept "constructive" discutiile cu Oettinger, care au durat aproximativ doua ore si au vizat probleme concrete, fara a anunta insa progrese tangibile.

Comisar UE: Gazul nu trebuie utilizat ca instrument de sanctiuni, pentru a rezolva criza

"Pentru a rezolva criza, nu trebuie utilizat gazul ca instrument de sanctiuni si escaladare", a insistat la randul sau comisarul european, precizand ca este preocupat si ca nu intelege informatiile privind prezenta unor trupe rusesti in Ucraina.

Oettinger a apreciat ca "un calendar de rambursare" a datoriei ar trebui stabilit "in urmatoarele saptamani" si ca UE va face o propunere Kievului. Este vorba despre rambursarea datoriilor pentru livrarile de gaze din noiembrie si decembrie, ale caror preturi nu sunt contestate, precum si rambursarea partiala a celor din aprilie, mai si iunie.

Novak a apreciat ca daca va fi rambursata partial datoria, ar putea fi luata in considerare o restructurare a restului datoriilor.

Potrivit agentiilor ruse de presa, directorul Gazprom, Aleksei Miller, prezent la discutii, a declarat ca daca Kievul indeplineste aceste conditii de rambursare partiala a datoriei, livrarile de gaze ar putea fi reluate, cu conditia achitarii in avans a volumelor livrate.

Norvegia, al doilea furnizor de gaze al UE, ar putea compensa partial o scadere a livrarilor rusesti, dar numai provizoriu.

Gazprom propune o reducere de pret pentru gazele destinate Ucrainei

Gigantul rus Gazprom a reinnoit oferta de a reduce cu 100 de dolari pretul gazelor livrate catre Ucraina, la 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze. Oferta ar putea fi anexata contractului existent dintre Gazprom si compania de stat ucrainiana Naftogaz, a spus Novak.

Discutiile au avansat, dar inca nu s-a ajuns la un acord formal, a spus Oettinger la randul sau. O intalnire intre cele trei parti va fi stabilita saptamana viitoare. 

Propunerea Gazprom a mai fost inaintata la discutiile anterioare din iunie dintre Rusia, Ucraina si UE, dar autoritatile din Kiev au refuzat oferta, sustinand ca este o vorba de o "capcana". 

Rusia a oprit in iunie livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza disputei legate de pret, dar a continuat sa furnizeze clientilor europeni. 

Potrivit Gazprom, Ucraina trebuie sa plateasca o datorie de 1,45 miliarde de dolari pentru ca Rusia sa reia exportul de gaze catre fostul stat sovietic. Datoria totala a companiei Naftogaz catre Gazprom se ridica la 5,3 miliarde de dolari.  La randul sau, Naftogaz reclama facturarea nejustificata a sumei de 6 miliarde de dolari. Ambele companii au depus plangeri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.