"Auzim vorbindu-se doar despre sanctiuni ale Americii si Uniunii Europene contra Rusiei. Si-au pierdut mintile?", a declarat Gorbaciov, citat de agentia Interfax.

"America s-a ratacit in adancul junglei si ne trage dupa ea", a adaugat initiatorul Perestroikai, apreciat in Occident pentru rolul pe care l-a jucat in prabusirea Zidului Berlinului, in 1989.

"Iar pentru a spune lucrurilor pe nume, ea (America) ne antreneaza intr-un nou Razboi Rece, incercand in mod deschis sa-si urmeze ideea geniala de a vrea sa triumfe intotdeauna", a criticat fostul lider, in varsta de 83 de ani.

"Unde ne va aduce asta pe toti? Razboiul Rece este deja declarat. Iar dupa aia? Nu sunt in masura sa dau asigurari ca Razboiul Rece nu se va transforma intr-un razboi adevarat. Frica mi-e ca ei (americanii) isi vor asuma acest risc", a subliniat el.

Aceste declaratii alarmiste ale lui Mihail Gorbaciov apar pe fondul crizei ucrainene si deteriorarii relatiilor dintre Rusia si Occident, la un nivel fara precedent de la implozia URSS-ului in 1991.

Dupa anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia si izbucnirea unui conflict care s-a soldat cu peste 5.000 de morti incepand din aprilie in estul Ucrainei, Washingtonul si Bruxelles-ul au impus mai multe serii de sanctiuni economice Rusiei.

Vicepresedintele american Joe Biden a amenintat miercuri cu noi sanctiuni, afirmand ca pretul pe care-l are Moscova de platit "va continua sa creasca", daca Rusia nu inceteaza sa-i sustina pe prorusi in Ucraina.

Ministrii europeni de Externe participa joi, la Bruxelles, la o reuniune extraordinara, in care vor discuta despre atitudinea de adoptat fata de Rusia dupa intensificarea violentelor in estul Ucrainei si bombardarea orasului portuar Mariupol, care s-a soldat sambata cu 30 de morti.

Uniunea Europeana se orienteaza catre o simpla extindere a listei cu persoane sanctionate, a anuntat miercuri o sursa europeana. Potrivit mai multor surse de la Bruxelles, Cei 28 urmeaza sa decida o prelungire a primei serii de sanctiuni care vizeaza separatisti ucraineni si lideri rusi. Aceste sanctiuni urmeaza sa expire in martie.

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel "au fost de acord" inca de marti asupra faptului ca este necesar ca Rusia "sa-si asume responsabilitatea" "sustinerii materiale pe care o acorda deparatistilor" prorusi din estul Ucrainei, intr-o convorbire telefonica, a anuntat tot Casa Alba.

Rusia a dezmintit intotdeauna ca sustine rebeliunea separatista din Ucraina si a denuntat masuri care i-au fost impuse de catre occidentali cu scopul de a slabi pozitia liderului rus Vladimir Putin.