Analistii consultati de Bloomberg se asteptau ca Eurostat sa anunte marti o incetinire a inflatiei doar pana la 0,6%.

Rata de crestere a preturilor din zona euro se afla de opt luni la mai putin de jumatate din tinta BCE, de circa 2%. 

Presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat asupra unei spirale negative a preturilor, iar Consiliul Guvernatorilor analizeaza masuri variind de la dobanzi negative la suplimentarea lichiditatii pentru banci. 

Zona euro se confrunta si cu o rata ridicata a somajului, care a scazut insa neasteptat de la 11,8% in martie la 11,7% in aprilie. 

"Inflatia atat de redusa si atat de mult sub tinta contribuie in mod clar la presiunea generala asupra BCE. Deloc surprinzator, Draghi a minimalizat amenintarea reprezentata de deflatie, dar continuarea incetinirii ratei de crestere a preturilor le influenteaza modul de a gandi", a declarat Jonathan Loynes, economist sef pentru Europa la firma de cercetare Capital Economics. 

Dintre cei 50 de economisti consultati de Bloomberg, 44 se asteapta ca BCE sa devina prima mare banca centrala care duce dobanzile in teritoriu negativ, prin scaderea ratelor la depozite. Marea majoritate a respondentilor la un sondaj privind dobanda de politica monetara se asteapta si la o scadere a ratei cheie. 

"Suntem pregatiti sa actionam. Nu ignoram riscurile unei perioade prelungite de inflatie redusa", a declarat, vineri, vicepresedintele BCE, Vitor Constancio. 

O eventuala scadere a ratei cheie cu 0,1 puncte procentuale la 0,15% ar avea un efect redus, intrucat impactul acestui instrument a fost epuizat, a scris fostul economist sef al BCE, Juergen Stark, in Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Pe langa perspectiva unei dobanzi negative, BCE lucreaza la o operatiune conditionata de refinantare pe termen lung si va avea probabil o propunere pregatita pentru reuniunea de joi a conducerii, potrivit unui oficiali al bancii. 

Draghi urmeaza sa prezinte joi si noile prognoze macroeconomice ale BCE pentru zona euro. Banca a estimat in martie ca inflatia se va situa la o medie de 1% in acest an si la 1,3% anul urmator.