In spatele acestor cifre s-ar afla Facebook, care are sediul in Menlo Park, parte din districtul San Mateo. Numai 6.200 de muncitori din San Mateo, care lucreaza in industria IT, au strans un total de 6,8 miliarde de dolari in ultimul trimestru, insemnand o medie de peste 82.000 de dolari pe saptamana sau 4,3 milioane de dolari pe an.  

Desi nu este un lucru des intalnit, ca o singura companie sa sa aiba un aport atat de mare in statisticile economice, listarea la bursa a Facebook a facut ca San Mateo sa devina locul din America in care exista cele mai mari salarii.

Lefurile foarte mari nu reprezinta insa o suma fixa, acestea depinzand de o serie de factori, precum bonusuri sau actiuni de pe piata bursiera.

Angajatii Facebook si-au vandut in trimestrul IV din 2012 aproximativ 51 de milioane de actiuni la bursa, tranzactii ce au adaugat un miliard de dolari la suma totala a veniturilor incasate.

Doug Henton, director executiv al firmei de consultanta Collaborative Economics, din San Mateo, California, a supervizat registrele contabile ale regiunii timp de peste 20 de ani si sustine ca, intr-adevar,  totul indica Facebook drept sursa a cresterii economice fara precedent din zona.   

"Un asemenea salt poate fi explicat numai de ceea ce se intampla pe bursa. Va fi interesant de vazut daca acesti bani se vor reintoarce in favoarea comunitatii", a declarat Henton.  

San Mateo, situat in regiunea golfului San Francisco, din California, se intinde pe nici 2.000 de kilometri patrati, dintre care peste o treime reprezinta numai apa. In anul 2000, regiunea numara putin peste 700.000 de locuitori. La sud de San Mateo se afla Silicon Valley.