Restructurarea structurii financiare este o incercare a Papei Francisc de a pune capat coruptiei din ultimele decenii de la Banca Vaticanului.

Jean-Baptiste de Franssu, care a condus operatiunile europene ale fondului Invesco, a fost numit sef al Bancii Vaticanului, iar lordul Patten, fost presedinte al BBC Trust, va conduce noul birou de consultanta media al Papei.

De Franssu il inlocuieste pe Ernst von Freyberg, numit anul trecut de Papa Benedict ca sef al Bancii Vaticanului.

Crearea unei noi structuri financiare a Bancii Vaticanului implica infiintarea unui fond de administrare de active si restrangerea activitatilor trezoreriei.

De Franssu va conduce un nou consiliu de administratie si o noua echipa de manageri. "Ambitia noastra este sa devenim un model de management financiar si nu un motiv de scandaluri ocazionale", a declarat cardinalul George Pell, insarcinat recent de Papa Francisc cu problemele economice ale Vaticanului.

Lordul Patten, care nu va fi remunerat pentru activitatea sa, va coordona dezvoltarea retelei media a Bisericii Romano-Catolice, inclusiv cea digitala.

Profitul net al Institutului pentru Lucrari Religioase, numele formal al bancii infiintate in 1887, a scazut de la 86,6 milioane de euro in 2012 la 2,9 milioane de euro anul trecut.

Papa Francis, 77 de ani, a incercat sa imbunatateasca transparenta si respectarea regulilor la Banca Vaticanului. In cel mai recent scandal care a afectat imaginea bancii, un prelat a fost arestat in Italia sub acuzatii de frauda.

Papa s-a bazat pe presedintele bancii, Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, organizatie cu originile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri, pentru a verifica situatia conturilor si activelor bancii.

Declinul puternic al profitului este datorat in parte unei pierderi de 16,5 milioane de euro din activitati de trading, legata de variatiile in valoarea rezervelor de aur ale bancii. Castigul din trading s-a situat la 51,1 milioane de euro anul trecut.

Banca a blocat conturile a 1.329 de persoane si 762 de clienti institutionali anul trecut. Banca Vaticanului a fost acuzata ca a facilitat spalarea de bani, precum si de lipsa unor controle interne, pentru ca a permis unor persoane fara legatura cu Bicserica Catolica sa detina conturi la institutia financiara.