Propunerile de reforma trebuie sa fie mai precise decat cele trimise anterior si sa prezinte modul in care guvernul de la Atena vrea sa atinga obiectivele convenite cu creditorii in cadrul acordului pentru pachetul de bailout, a spus Merkel.

"Luand in considerare modul in care a decurs discutia, sper ca lista de reforme va veni curand. Rezultatul negocierilor a fost ca vom continua asa cum am decis in 20 februarie", a afirmat Merkel. 

La randul sau, presedintele Frantei, Francois Hollande, a afirmat ca "ceea ce doresc partenerii europeni este ca reformele sa fie in linie cu promisiunile facute in februarie", transmite Bloomberg. 

Premierul Tsipras s-a aratat optimist in urma discutiilor cu liderii UE si a spus ca guvernul sau va putea sa puna in practica propriile reforme structurale. 

"Exista o confirmare a faptului ca toate partile sunt dispuse sa lucreze pentru a reda Greciei capacitatea de a accesa surse de finantare in cel mai scurt timp posibil", a declarat Tsipras. 

Liderii Uniunii Europene s-au intalnit joi la summit-ul de la Bruxelles, unde au discutat si despre situatia Greciei. 

Potrivit intelegerii incheiate in februarie, forma finala a listei cu reforme pe care guvernul elen urmeaza sa le adopte trebuie aprobata de creditorii externi pana la finalul lunii aprilie.  Luna trecuta, ministrii de finante ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul de la Atena pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. In schimb, creditorii internationali au cerut Greciei sa implementeze mai multe reforme fiscale si economice in schimbul deblocarii de noi transe din imprumut, insa guvernul condus de Alexis Tsipras refuza sa accepte masuri austere. 

Joi, parlamentul elen a adoptat un proiect de lege pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, in ciuda opozitiei creditorilor internationali. 

Randamentele obligatiunilor Greciei pe trei ani au crescut vineri cu 14 puncte de baza, la 23,88%, marcand cel mai inalt nivel din iulie, cand au fost emise, pana in prezent. 

Grecia a semnat in 2010 un acord de finantare in valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE si Fondul Monetar International, din care mai poate accesa o transa de 7,2 miliarde de euro.

In prezent, datoria externa a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.