Pe fondul curentului care circula la Londra legat de o eventuala iesire a Marii Britanii din UE, in conditiile in care blocul comunitar nu schimba regulile privind imigratia, cancelarul german Angela Merkel l-a vizitat pe premierul britanic David Cameron, la Londra.

“Ne-am dori foarte mult ca Marea Britanie sa ramana alaturi de noi, intr-o Europa puternica si de succes”, a spus cancelarul german miercuri, dupa o zi de discutii.

Cand a fost insa intrebata insa de jurnalisti daca este dispusa sa modifice tratalele UE, asa cum cere Marea Britanie, pentru a stopa  turismul pentru beneficii sociale, Merkel a fost foarte transanta.

“Atat eu, cat si David (Cameron, n.red.) am sustinut si sustinem in continuare principiul liberei circulatii, dar trebuie sa fim atenti si la abuzuri. Trebuie sa revizuim legislatia si sa vedem ce se poate face la nivel local”, a precizat Angela Merkel.

In replica la declaratia cancelarului, Cameron a spus: “Sunt de acord cu libera circulatie. Ceea ce nu pot accepta este abuzul de libera circulatie.” Premierul a mai spus ca este “convins” ca va “rezolva problemele” care au aparut intre Marea Britanie si UE.

Cameron a cerut in repetate randuri ca regulile comunitare in ceea ce priveste imigratia sa fie regandite, una dintre conditii pentru a putea ramane intr-o alta tara UE sa fie gasirea unui loc de munca in maximum sase luni de la venire.

Premierul britanic vrea, totodata, si introducerea unei perioade de patru ani pana cand imigrantii pot primi beneficii sociale, in timp ce ajutoarele sociale pentru copii si alte persoane aflate in grija sa se faca de catre tara de origine.

Intalnirea de miercuri dintre Angela Merkel si David Cameron face parte dintr-o serie de astfel de intruniri cu toti liderii UE, la initiativa cancelarului german, parte a preluarii de catre Germania a presedintiei grupului G7, al celor mai bogate tari din lume.

Premierul britanic David Cameron a declarat, la inceputul saptamanii, ca ar fi "incantat", daca ar putea organiza mai devreme referendumul privind apartenenta Marii Britanii la UE, pe care l-a promis in cazul in care va fi reales la scrutinul din mai 2017.

"Referendumul urmeaza sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2017. As fi incantat daca l-am putea organiza mai devreme. Cu cat voi putea avansa mai repede in angajamentul meu privind o renegociere (a termenilor apartenentei la UE) si un referendum, cu atat va fi mai bine", a declarat el pentru BBC.

Cameron a promis de multa vreme organizarea in 2017 a unui referendum privind apartenenta tarii sale la o Uniune Europeana reformata in prealabil, daca partidul sau conservator castiga alegerile legislative din mai. Daca nu va fi multumit de reforme, el a reiterat ca "nu exclude nimic", amenintand sa promoveze in campanie iesirea tarii din UE.

La presiunea opiniei publice si a curentelor eurofobe, Cameron a prezentat la sfarsitul lunii noiembrie un plan privind reducerea numarului de lucratori europeni, limitandu-le accesul la beneficii sociale. Liderul britanic a recunoscut ca pentru acest lucru va trebui sa se faca schimbari in tratatele europene. Alte piste evocate, precum instaurarea unui plafon privind numarul de imigranti, au fost in schimb abandonate, in fata opozitiei ferme a partenerilor sai europeni care i-au amintit caracterul intangibil al principiului libertatii de circulatie a persoanelor in Europa.

Realegerea lui Cameron este totusi departe de a fi asigurata. Laburistii pastreaza un usor avans in sondaje, in timp ce partidul eurofob UKIP, care a facut din imigratie principalul sau cal de bataie, reprezinta o amenintare dupa castigarea alegerilor europene in mai.