Despre prabusirea pretului petrolului, a vorbit anul trecut si vorbeste in continuare toata lumea. In timp ce carburantii ieftini inseamna vesti bune pentru consumatori, impactul negativ al unui declin de 50% al pretului petrolului a reprezentat o adevarata lovitura, in primul rand pentru principalele state producatoare de petrol, cum ar fi Arabia Saudita si Rusia. Chiar si cei din Texas au simtit lovitura.

Alwaleed bin Talal a declarat pentru USA Today ca in ultimele doua saptamani mai multi operatori au primit notificari de anulare a contractelor de foraj. Companiile sunt dispuse mai degraba sa plateasca pentru a renunta la aceste acorduri decat sa continue sa foreze la asemenea preturi.

Investitor recunoscut si print al familiei regale saudite, el a criticat politica Arabiei Saudite, de a permite scaderea preturilor, insa a numit teoria conspirationista a unui plan de a-l "lovi" pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, o absurditate, pentru ca, din pacate, in acest moment sauditii sunt "in acelasi pat" cu rusii.

Cum explica Alwaleed bin Talal strategia Arabiei Saudite de a nu reduce productia de petrol

Arabia Saudita si toate celelalte tari au fost luate prin surprindere. Nimeni nu a anticipat ceea ce avea sa urmeze. Oricine spune ca a stiut ca pretul va scadea cu 50% minte. Chiar ministrul saudit al petrolului a declarat in iulie ca 100 de dolari este un pret bun atat pentru consumatori, cat si pentru producatori. Si in mai putin de sase luni, pretul s-a prabusit cu 50%. Decizia de a nu reduce productia a fost prudenta, desteapta si subtila. Pentru ca daca Arabia Saudita si-ar fi redus productia cu 1 sau doua 2 milioane de barili, acestia ar fi fost produsi de altii. Ceea ce inseamna ca ar fi existat doua consecinte negative: mai putin petrol produs si preturi mai mici. Asa ca cel putin ai fost lovit doar dintr-un singur unghi: reducerea pretului, nu si a productiei, a declarat Alwaleed bin Talal.

De fapt, totul este despre a nu pierde cota de piata, desi, marturiste printul: "nu sunt de acord cu politica guvernului saudit, a ministrului petrolului, finantelor, in majoritatea aspectelor, aici trebuie sa recunosc ca au actionat corect, pastrand productia unde e".

Unii spun ca este prea mult petrol in lume si asta pune presiune pe preturi. Altii cred ca economia globala se mica incet, asa ca de aici o cerere slaba, noteaza USA Today.  Alwaleed bin Talal afirma ca amandoua teoriile sunt valabile. Avem surplus. Irakul, de exemplu, produce acum foarte mult.  Chiar si Libia, unde este un razboi civil. SUA produc acum sist. Asa ca este surplus pe piata. Dar si cererea este slaba, a declarat omul de afaceri. Cu totii stim ca Japonia are crestere 0. China a anuntat ca va creste, dar nu spectaculos. In India, cresterea a fost taiata la jumatate. Chiar si Germania a redus prognoza la doar 1%. Asa ca cererea slaba si excedent pe oferta inseamna reteta perfecta pentru prabusirea pretului petolului, a explicat bin Talal.

Daca situatia va ramana la fel, pretul petrolului va continua sa scada. Dar sunt sigur ca indiferent ce se va intampla, nu vom mai vedea un pret de 100 de dolari vreodata. Am spus acum un an ca este artifcial. Nu e corect.

Teoria conspiratiei: SUA si Arabia Saudita prabusesc pretul petrolului pentru a pune presiune pe Rusia

Intrebat ce parere are despre teoria potrivit careia SUA si sauditii au cazut de acord sa mentina preturile jos pentru a pune presiune pe Rusia, in urma actiunilor lui Putin in Ucraina, Alwaleed bin Talal a declarat: "Prostii! Absurd! Va spun, in niciun caz sauditii nu fac asa ceva. Pentru ca Arabia Saudita sufera la fel de mult ca Rusia. Punct. Acum, nu o aratam, datorita rezervelor mari de petrol. Dar va spun, Arabia Saudita si Rusia sunt <in pat> impreuna, in aceasta chestiune. Si amandoua sunt lovite simultan. Si nu este nicio conspiratie politica contra Rusiei. Pentru ca ne-am impusca singuri in picior daca am face asta".

Noi fuziuni in industria energetica

Ceea ce se intampla cu pretul petrolului va duce la noi fuziuni in industria energetica, intr-un an sau doi. Va fi o consolidare in piata, crede investitorul saudit. Pentru ca multe companii mici sau medii nu-si pot permite ceea ce se intampla acum. Pentru ca sunt prea dependente de pretul petrolului.

"SUA merg excelent. Lumea depinde acum de Germania, China, Japonia si India"

Intrebat daca ar pune noi bani la bataie la cum evolueaza piata financiara de azi, legat de celelalte investitiii pe care le are, in media, piata bancara sau tehnologie, Alwaleed bin Talal a conchis: "In afara de ceea ce se intampla cu petrolul, cred ca economia SUA merge excelent. Mai ales comparativ cu restul lumii. Marea intrebare acum este ce se va intampla cu Germania. Pentru ca ea este ancora Europei. De asemenea, importante sunt Japonia, India si  China. Sunt trei tari de care lumea depinde. Asa ca sunt oportunitati. Dar si riscuri. Daca Japonia, China, India si Germania si-ar creste prognozele cu 1% ori 2%, ar fi o imbunatatire majora pentru economia mondiala".

Daca BCE va veni pe piata cu masuri monetare de stimulare, bin Talal crede ca da. Se da o lupta o ideilor intre Mario Draghi, care face presiune in acest sens si Angela Merkel care este ingrijorata din cauza inflatiei.