"Speram ca «punctul fara intoarcere» nu a fost atins", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Suntem interesati de dezvoltarea legaturilor" cu Europa, a declarat Lavrov, citat de agentia oficiala Tass. 

Seful diplomatiei ruse a reiterat indemnul Moscovei la crearea unui "spatiu economic si umanitar comun" "de la Lisabona la Vladivostok", o idee evocata de catre presedintele rus Vladimir Putin, dar care a fost primita cu raceala de catre europeni. 

Lavrov a indemnat din nou autoritatile ucrainene sa respecte armistitiul incheiat in septembrie cu separatistii prorusi din estul Ucrainei, incalcat zilnic de ambele tabere, si sa se angajeze in negocieri cu rebelii pentru a pune capat conflictului care s-a soldat cu peste 4.000 de morti.

"In loc sa stabileasca contacte (cu separatistii), Kievul s-a angajat intr-o politica de asfixiere economica si sociala a sud-estului" Ucrainei, a acuzat el, referindu-se la zone aflate sub controlul separatistilor.  "Sper ca ai nostri colegi occidentali, care au o influenta asupra Kievului, isi dau seama de pericolul" unei asemenea politici, a adaugat Lavrov. 

El a mai afirmat ca Moscova doreste reformarea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a mobilizat observatori in Ucraina. "Ne opunem ca aceasta organizatie sa devina un instrument" al occidentalilor impotriva Rusiei, a subliniat el. 

UE a decis luni sa extinda lista cu nume ale unor lideri separatisti ucraineni carora le sunt impuse sanctiuni, dar nu a consolidat sanctiune impuse Rusiei, in speranta de a pastra dialogul cu Moscova privind criza din Ucraina, care provoaca cele mai puternice tensiuni intre Rusia si Occident de la Razboiul rece incoace.

Angela Merkel avertizeaza asupra amenintarilor Rusiei asupra Republicii Moldova, Serbiei si Georgiei 

Cancelarul german, Angela Merkel, a sugerat ca liderul rus Vladimir Putin a pus sub semnul intrebarii pacea in Europa prin anexarea peninsulei Crimeea si a avertizat ca Moscova ar putea ameninta si alte tari din regiune, inclusiv Republica Moldova, Serbia si Georgia, relateaza site-ul Novinite.com. 

Intr-un discurs sustinut la Institutul Lowy din Sydney cu ocazia summitului G20, cancelarul german a declarat ca Occidentul trebuie sa actioneze ferm in fata actiunilor Rusiei. Criza din Ucraina nu este o problema regionala, ci un motiv de ingrijorare pentru toata lumea, a adaugat cancelarul german, citata de publicatia Der Spiegel. 

De asemenea, Angela Merkel a subliniat ca Occidentul trebuie sa ramana unit in disputa cu presedintele rus cu privire la criza din Ucraina. Sefa Guvernului de la Berlin a adaugat ca este foarte important ca Europa si Statele Unite sa adopte o pozitie comuna in privinta crizei din Ucraina. 

Angela Merkel a exclus posibilitatea unei interventii militare occidentale si a precizat ca toate optiunile trebuie sa fie luate in calcul pentru solutionarea crizei pe cale diplomatica. 

Declaratia cancelarului german intervine in contextul in care Guvernul de la Berlin este ingrijorat in legatura cu politica agresiva antiocidentala a Rusiei in Balcani.

Publicatia Der Spigel afirma ca temerile sunt motivate de intentia Rusiei de a consolida cooperarea in sectorul energetic si militar cu Serbia.