Tabloul apocaliptic pentru urmatoarele decenii, creionat de meteorologi: Vom petrece de doua ori mai mult timp, in zbor, in turbulente. Companiile de transport maritim se vor confrunta cu valuri de 40 m inaltime 

Chiar secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Angel Gurria, a atras atentia anul trecut asupra faptului ca amenintarile climatice sunt mult mai clare decat au fost semnele premergatoare crizei economice.  

Ar mai fi stat cu mainile in san liiderii care supravegheaza sistemele financiare ce au dus la dezastrul economic, daca ar fi stiut ce urmeaza sa se intampla, se intreaba Angel Gurria.

"Spre deosebire de cazul crizei financiare, nu avem nicio optiune de bailout in maneca pentru clima", potrivit secretarului general OECD. "Si, lasandu-i la o parte pe sceptici, nivelul nostru de intelegere asupra acestui risc este mult mai dezvoltat decat a fost al vostru in cazul celui financiar, de dinainte de criza", a mai spus atunci Gurria.  

In Marea Britanie, spre exemplu, firmele care folosesc energie regenerabila sunt sustinute pe termen scurt, dar investitiile pe termen lung sunt in continuare nesigure. Conservatorii vor sa renunte oricum la targeturile privind nivelul de dioxid de carbon pe care tara si le propusese pana in 2030, sustinand ca mentinerea acestora va reduce competitivitatea.  

Curios este ca tocmai natiunile bogate, pentru ca se afla in lupta de iesire din recesiune, sunt cele care se misca cel mai greu in adoptarea unor politici climatice mai bune. Marile economii ale lumii se scuza, spunand ca au nevoie sa treaca peste anumite limite ca sa isi poata reveni financiar si sa scoata populatia din saracie. Pe termen lung insa, tocmai acesti oameni vor avea de suferit de pe urma schimbarilor la care supunem de buna voie Planeta, iar costurile ni se vor intoarce inzecit. 

In 2013, am consumat toate resursele pe care Pamantul le putea furniza in acel an. In plus, am depasit capacitatea planetara de a absorbi deseurile precum dioxidul de carbon, scria Daily Mail. Activistii pentru ecologie au avertizat ca am intrat practic intr-un overdraft. Pamantul s-a degradat, rezervele de peste au fost epuizate, padurile dispar vazand cu ochii si dioxidul de carbon nu mai are cum sa fie absorbit, spun cei de la Global Footprint Network.

Fiecare "doza" zilnica din toate acestea este calculata prin compararea cererii oamenilor pentru resursele globale (amprenta noastra ecologica), cu puterea Planetei de a isi reface stocurile si de a absorbi reziduurile toxice. In 2013, in mai putin de noua luni, am terminat deja tot ceea ce Pamantul ar fi putut genera intr-un an, pentru ca in fiecare zi am depasit cu cate putin "doza" recomandata. 

Potrivit The Global Footprint Network, in 1961 omenirea consuma numai doua treimi din resursele naturale disponibile, dar pana in 1970 cresterea emisiilor de carbon si consumul au dat peste cap toate calculele.

Avem acum nevoie de echivalentul a o planeta si jumatate pentru a ne sustine si pana la jumatatea secolului s-ar putea sa avem nevoie de doua, avertizeaza ecologistii. 

China lasa cea mai mare amprenta ecologica, din cauza poluarii masive din zona, insa alte tari stau foarte rau la capitolul consum pe cap de locuitor. De exemplu, daca toti am trai ca populatia din SUA, am avea nevoie de patru planete pentru a face fata cererii, se arata in raport. 

Patru cincimi din populatia lumii traieste in tari care consuma mai mult decat pot produce. Marea Britanie ar trebui sa fie de 3,5 ori mai mare ca sa indeplineasca nevoile de consum ale cetatenilor sai. 

"Viata de zi cu zi din tarile de la malul Marii Mediterane ne arata ce inseamna sa iti depasesti limitele. Deficitele ecologice si financiare sunt doua fete ale aceleiasi monede. Pe termen lung, natiunile nu se pot descurca cu unul, fara sa il rezolve si pe celalalt", a declarat Alessandro Galli, directorul regional al Global Footprint Network. 

Mai putine ore de munca, singura modalitate de a salva Planeta. Cu cat s-ar reduce temperatura pana in 2100, daca SUA ar adopta modelul Europei

Cercetatorii au calculat pentru cat timp va mai putea fi locuit Pamantul. Alternativa e sa ne mutam pe Marte