"Sunt convins ca nu va exista o iesire a Greciei din zona euro. Tratatul nu prevede ca o tara poate fi legal si formal exclusa din zona euro", a afirmat Constancio, potrivit MarketWatch, scrie Mediafax.

De asemenea, vicepresedintele BCE a precizat ca, in cazul in care guvernul de la Atena intra in incapacitate de plata fata de unul dintre creditorii sai internationali, Grecia nu va iesi in mod "automat" din zona euro.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a respins sambata speculatiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si a reiterat ca introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabila, iar investitorii nu au motiv sa parieze impotriva acesteia.

Constancio s-a referit si la posibilitatea introducerii controalelor asupra capitalului bancilor grecesti, in conditiile in care institutiile bancare se confrunta cu iesiri importante de capital. In acest sens, vicepresedintele BCE a afirmat ca o astfel de masura trebuie sa fie ceruta de guvernul de la Atena si aprobata de Comisia Europeana.

Oficialul BCE a reamintit cazul Ciprului, stat care a implementat aceste controale in urma cu doi ani, fara ca aceasta actiune "sa duca la iesirea din zona euro".

Guvernul de la Atena risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata plati datoriile pe care trebuie sa le achite Fondului Monetar International (FMI) in lunile mai si iunie, in lipsa unei finantari suplimentare din partea creditorilor externi.

Guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze in luna mai doua transe din imprumutul luat de la FMI, in valoare totala de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca 760 de milioane de euro catre FMI.

Ce impact ar avea iesirea Greciei din zona euro. Membru in consiliul BCE: Nu trebuie supraestimata povestea, nu vad o contagiune financiara 

Iesirea Greciei din zona euro ar avea un impact mai mic fata de acum doi ani, a declarat luni Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene si guvernator al Bancii Austriei, el cerand guvernului elen sa prezinte "cifre" pentru a debloca sprijinul financiar.

"Nu trebuie supraestimata intreaga poveste. Grexit-ul nu ar avea acelasi impact ca acum, sa zicem, doi ani. Nu vad o contagiune financiara sau economica", a spus Nowotny, adaugand ca nu poate prevedea efectul psihologic. 

Nowotny a afirmat, la CNBC, ca Grecia trebuie sa prezinte cifre, in conditiile in care timpul avut la dispozitie "se apropie de sfarsit". 

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a afirmat intr-un interviu pentru Financial Times ca Grecia trebuie sa puna in practica reformele promise si sa evite intrarea in incapacitate de plata, ea avertizand ca rabdarea creditorilor externi in ceea ce priveste actiunile guvernului de la Atena se apropie de final. 

Declaratiile ei au venit in contextul in care presedintele BCE, Mario Draghi, a respins speculatiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si a reiterat ca introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabila, iar investitorii nu au motiv sa parieze impotriva acesteia. 

Grecia a reluat sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE si BCE.

Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intrunesc vineri pentru a discuta despre evolutia situatiei Greciei. 

Guvernul de la Atena risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata achita datoriile pe care trebuie sa le plateasca FMI in lunile mai si iunie. 

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu FMI, UE si BCE, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia.

Guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze in mai doua transe din imprumutul luat de la FMI, in valoare totala de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca 760 de milioane de euro catre FMI. 

Potrivit calendarului de returnare a imprumutului, Grecia trebuie sa achite 9 miliarde de euro anul acesta catre Fondul Monetar.