Comparativ cu situatia din Cipru, Irlanda, Portugalia si Spania, creditorii italieni au scapat relativ usor de efectele crizei. Insa doar pana acum. Ministerul de Finante a anuntat un plan revizuit de salvare pentru a treia cea mai mare banca a tarii, Monte dei Paschi, din Siena.

Banca a fost infiintata in 1472, bucurandu-se de o traditie solida printre italieni. La inceputul acestui an insa, a trebuit sa fie ajutata cu 4,1 miliarde de euro de catre guvern. Pentru ca ajutorul sa continue este nevoie de acordul Comisiei Europene si Bruxelles vrea sa isi impuna propriile conditii pentru asta. Daca banca nu poate indeplini aceste conditii, imprumutul se va transforma in actiuni.

Guvernul italian, si asa fragil si ingropat in datorii, va deveni astfel, vrand-nevrand, proprietarul unei banci care a raportat pierderi de peste opt miliarde de euro, incepand din 2011. Daca se va intampla acest lucru, starea industriei bancare din Italia s-ar putea transforma de la “cronica” la “acuta”.  

Cum s-a ajuns aici

Ani intregi de management defectuos si posibil frauda sunt ceea ce au impins Monte dei Paschi pe marginea prapastiei. Banca se afla deja in procesul de inchidere a 400 de sucursale, urmand sa reduca 4.600 de joburi, pentru a mai scadea costurile.

Dar pretentiile Comisiei Europene sunt destul de mari. Aceasta se asteapta ca Monte dei Paschi sa stranga un capital nou de 2,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna cam cat este acum capitalizarea de piata a bancii, si mai mult decat dublu decat isi planuise sa stranga.  

Ca sa se evite nationalizarea (fie totala, fie partiala) ar fi nevoie de o politica financiara extrem de agresiva si, cel mai probabil, de intrarea in scena a unor investitori privati. Pe langa infuzia de capital, Comisia isi mai doreste ca Monte dei Paschi sa isi reduca din portofoliul de obligatiuni guvernamentale, care se se ridica in prezent la 29 miliarde de euro. Bancile italiene au in prezent niste datorii guvernamentale uriase, motiv pentru care guvernul nici nu vrea sa le nationalizeze, pentru ca nu ar mai putea in acest caz sa se imprumute de la ele.  

Desi guvernul din peninsula, precum si Banca Centrala Europeana, au promis anul trecut ca se va face “orice e necesar” pentru prevenirea unei scindari a zonei euro, pana acum nu s-a intamplat mare lucru. Si, cu toate ca Monte dei Paschi este probabil cel mai rau lovita institutie bancara a tarii, nici restul nu se pot lauda cu o stare mai buna. Banci precum UniCredit, Intesa, Ubi Banca sau Banco Popolare au reusit sa se eschiveze pana acum in contextul crizei, dar s-a ajuns intr-un punct in care nu prea mai este loc de intors. Daca oricare dintre aceste banci se va prabusi sau daca Monte dei Paschi nu va reusi sa stranga capitalul necesar supravietuirii, este foarte posibil sa fim martorii declansarii unei reactii in lant.