OCDE estimeaza ca produsul intern brut (PIB) din zona euro va inregistra un avans de 0,8% la finalul acestui an, in conditiile in care, in mai, institutia a anticipat o crestere de 1,2% a economiei din regiune. 

Prognoza pentru Statele Unite a fost, de asemenea, redusa, OCDE anticipand o urcare de 2,1% a PIB-ului american in 2014, fata de 2,6% in mai. 

"Cresterea in ritm incetinit a economiei din zona euro reprezinta cel mai ingrijorator aspect al proiectiilor noastre", potrivit raportului OCDE, publicat luni.

OCDE considera ca inflatia scazuta din zona euro si cererea slaba din regiune sunt "riscuri-cheie" pentru economia globala. 

Inflatia anuala din zona euro a incetinit in august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub tinta de putin sub 2% asumata de BCE. 

Dintre tarile din zona euro, OCDE a prezentat cea mai drastica revizuire a prognozei anterioare pentru Italia. Astfel, in timp ce in mai Organizatia a anticipat o crestere de 0,5% a PIB-ului pentru anul acesta, OCDE si-a reorientat estimarea spre o contractie a economiei italiene de 0,4%. 

Economia Germaniei va avansa cu 1,5% atat anul acesta, cat si anul viitor, iar PIB-ul Frantei va creste cu 0,4% in 2014 si cu 1% in 2015. 

OCDE a atras atentia asupra nevoii de interventie pentru stimularea economiei atat din partea BCE, cat si a guvernelor nationale. 

"Actiunile recente ale BCE sunt bine-venite, dar BCE trebuie sa mearga mai departe", se arata in raportul institutiei, care incurajeaza lansarea unui program de achizitii de active pe scara larga. 

La inceputul lunii septembrie, BCE a redus dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15% stabilit in iunie. 

OCDE sfatuieste guvernele nationale sa intreprinda reforme structurale, intrucat acestea sunt necesare "pentru a asigura un ritm de crestere a economiei globale suficient de alert incat sa duca la reducerea somajului". 

In ceea ce priveste statele din afara zonei euro, OCDE estimeaza o crestere de doar 0,3% pentru economia Braziliei la finalul acestui an, pe fondul investitiilor slabe si al instabilitatii create de alegerile care se vor desfasura anul acesta. 

In schimb, institutia anticipeaza un avans de 0,9% al economiei Japoniei in acest an si de 1,1% anul viitor. 

Cea mai mare crestere va fi inregistrata de economia Chinei, de 7,4% in 2014 si 7,3% in 2015. De asemenea, prognoza pentru PIB-ul Indiei a fost crescuta de OCDE, cu o urcare de 5,7% in 2014 si de 5,9% anul viitor.