Potrivit OCDE, tara ar putea deveni prima din Europa care sa iasa cu succes din programul de ajutorare si sa revina pe piata pana la sfarsitul anului, noteaza The Telegraph.  

"Irlanda va incheia curand partea dificila din incercarea de a-si aduce datoria publica pe un trend descrescator. Toti indicatorii arata ca revenirea are loc in prezent si asta ne da incredere ca economia se reface", a declarat Angel Gurria, secretarul general al OCDE.   

Reprezentantii Organizatiei au mai aratat ca datoria tarii raportata la PIB, care pana acum crescuse vertiginos, se apropie de "un moment de cotitura" si va incepe curand sa scada de la maximul de 125% din PIB, echivalentul a 204 miliarde euro.  

In ciuda progreselor semnificative, Irlanda mai are insa de rezolvat rata somajului, care este de 13,8%, si nivelurile de indatorare - unele dintre cele mai mari dintre cele 34 de state membre ale OECD. 

OCDE indeamna Irlanda sa se concentreze pe pastrarea fortei de munca tinere, in special tinerii barbati, dintre care multi lucrau in sectorul constructiei inainte de izbucnirea crizei. Daca nu va reusi sa faca acest lucru, o intreaga generatie de tinere talente va fi pierduta, avertizeaza Organizatia.   

Potrivit datelor oficiale, numarul de locuri de munca din sectorul constructiei s-a prabusit de la 60.000 (maximul atins in timpul perioadei de boom din 2007) la doar 5.000 in cel de-al treilea trimestru din 2012. In acelasi timp, numarul joburilor din servicii a ajuns si el la 90.000, injumatatindu-se.  

OCDE a mai laudat si strategia bancilor asupra creditelor neperformante. In loc sa puna presiune pe cetatenii indatorati, acestea le acordau pana acum perioade de respiro si refuzau sa isi recunoasca pierderile. Lucrurile s-au schimbat, dupa ce in martie institutiile bancare si-au fixat targeturi pentru rezolvarea problemelor cu creditele, inasprind conditiile de acordare.