"In caz de urgenta, este necesar sa fie posibil sa se livreze gaz provenind de la alte state UE catre Ucraina", a declarat comisarul german.

"In prezent, depozitele sunt pline aproape pe jumatate. Pana la inceputul iernii, ele trebuie sa fie umplute", a continuat el. 

Oettinger afirma totusi ca "nu crede ca presedintele rus Vladimir Putin vrea sa transforme livrarile de energie intr-un instrument al politicii sale". 

Comisarul participa marti, alaturi de sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, la un summit regional, la Minsk, consacrat Tratatului de Asociere incheiat intre Kiev si Bruxelles, la care vor participa, de asemenea, presedintii ucrainean Petro Porosenko si rus Vladimir Putin. 

Oettinger a precizat ca Bruxelles-ul pregateste o analiza, pentru summitul UE din octombrie, cu privire la riscurile unei crize a gazelor pentru tarile din cadrul Uniunii. 

"Exista, in prezent, sase state membre (UE) care sunt dependente in proportie de 100% de (livrarile de gaze naturale din) Rusia, dintre care patru primesc in mod direct gaze, fara sa treaca prin Ucraina". "Cel mai mare pericol este, in opinia mea, ca tranzitul sa nu mai poata fi efectuat. Acest lucru ar putea avea mai multe motive, de exemplu atentate. Atunci, livrarile catre Bulgaria si Slovacia ar fi intrerupte complet", a adaugat el.