Singurele investitii de incredere de astazi au ramas metalele pretioase, crede Marc Faber, citat de Business Insider.

“Riscurile politice au crescut in ultimele sase luni si continua sa se amplifice. Sunt de parere ca mai devreme sau mai tarziu, Statele Unite sau Israel vor ataca Iranul – este aproape inevitabil sa nu se intample astfel”, a declarat Faber pentru jurnalistii Reuters in cadrul unei conferinte despre investitiile de rezerva.

Pretul petrolului Brent a ajuns la 123 de dolari/baril pe o piata volatila, pe fondul temerilor intreruperii importurilor de gaze naturale si petrol din Iran. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a aratat luni la intalnirea cu presedintele american, Barack Obama ca nu elimina din start posibilitatea unei actiuni militare impotriva Iranului.

“Sa sustii ca un razboi se va dezlantui in Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva este un motiv pentru care domnul Bernanke (presedintele Rezervei Federale Statelor Unite) cauta sa tipareasca mai multi bani – nu au nicio alta varianta", a afirmat Faber.

“Trebuie sa detii cantitati importante de metale pretioase, precum si dividende, intrucat cele mai multe razboaie si conflicte violente n-au reusit sa distruga marile corporatii. In general, acestea au supravietuit atacurilor”, a adaugat investitorul elvetian.

Potrivit economistului, pietele din Orientul Mijloc au devenit mai putin atractive pentru investitori, in ciuda schimbarilor regimurilor politice care au avut loc in urma revolutiilor arabe. Faber crede ca in timpuri incerte, investitorii trebuie sa se impace cu ideea unor piete volatile. “Daca nu poti trai cu ideea unei piete volatile, stai acasa, in pat, mai exact”, a subliniat investitorul.

Marc Faber, astazi in varsta de 66 de ani, considerat un fel de “prezicator financiar” de catre analistii din intreaga lume, a declarat in cadrul conferintei despre piata de investitii ca probabilitatea declansarii unui razboi in Orientul Mijlociu este amplificata de puterile occidentale, tot mai doritoare sa tina China sub control, avand in vedere dependenta sa de petrolul din tarile arabe.

“Americanii si occidentalii stiu foarte bine ca nu pot stapani China din punct de vedere economic, dar o modalitate de a incerca sa ajunga statul asiatic este aceea de a deschide si inchide robinetul cu petrol din Orientul Mijlociu”, adauga omul de afaceri.

“Incep tot mai mult sa cred ca Orientul Mijlociu va arde curand in flacari”, a conchis Faber.