Cresterea PIB a fost sustinuta de cererea mai mare pentru exporturi si servicii si justifica intentia guvernului de la Beijing de evitare a unor masuri de stimulare mai ample decat cele adoptate in ultimele luni. 

Liderii chinezi au relaxat controlul asupra achizitiilor de locuinte, iar banca centrala a suplimentat lichiditatile puse la dispozitia bancilor, pentru a contracara incetinirea cresterii economice, provocata de reducerea cererii pe piata imobiliara. 

"Cresterea economica a fost sustinuta de exporturi decente si de faptul ca cererea interna este mai mult decat cea de pe piata imobiliara", a declarat Louis Kuijs, economist sef la divizia din China a Royal Bank of Scotland Group, in Hong Kong. 

Productia industriala a urcat cu 8% in septembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu un avans de 7,5% anticipat de analisti si cel de 6,9% consemnat in august, cel mai lent din ultimii cinci ani. 

Vanzarile de retail au crescut la randul lor cu 11,6% in termeni anuali, fiind aproape de asteptarile analistilor, dar sub ritmul de 11,9% inregistrat in august. 

Premierul Li Keqiang si-a exprimat preferinta pentru reforme care sa stimuleze economia, iar guvernatorul bancii centrale s-a angajat sa mentina o politica monetara prudenta.

Presedintele Xi Jinping a declarat in mai ca tara are nevoie sa se adapteze la un ritm "normal" de crestere economica.