In contextul masurilor de sprijinire a producatorilor europeni anuntate luni de CE, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a spus ajutorul de 125 de milioane de euro va fi acordat producatorilor in functie de nevoi, in functie de cantitatile de legume si fructe retrase de pe piata.

Comisarul european a precizat ca toti producatorii afectati de decizia Moscovei sunt eligibili pentru a primi ajutor, chiar daca nu fac parte din organizatii de profil, un aspect important pentru Romania, unde gradul de organizare al producatorilor este limitat.

Totodata, Dacian Ciolos a subliniat ca, din datele aflate la dispozitia CE, Romania va fi afectata, in mod direct, mai putin decat alte state europene de embargoul rus, dar a recunoscut ca pot aparea si efecte indirecte ca urmare a faptului ca in Romania ar putea ajunge un numar mai mare de produse europene care in mod normal erau exportate pe piata rusa.

Comisarul european pentru Agricultura a evidentiat faptul ca masurile de sprijin se vor aplica atat timp cat va fi nevoie de ele. Pe de alta parte, Dacian Ciolos a declarat ca CE sprijina producatorii europeni, inclusiv romani, in vederea identificarii de piete noi, aceasta fiind o solutie pe termen mediu si lung, alaturi de normalizarea relatiilor cu Rusia.

Deocamdata, am anuntat masuri de sprijin pentru producatorii de legume si fructe, acolo unde vorbim despre produse perisabile, care nu pot fi stocate in asteptarea gasirii de noi piete. Suma totala alocata acestor masuri de piata pentru acest sector este de 125 milioane de euro. Nu exista o repartizare a acestei sume pe stat membru. Sprijinul financiar va fi alocat producatorilor, in functie de nevoi, de cantitatile de legume si fructe retrase de pe piata intr-un fel sau altul. Atlfel spus, aceste masuri vor actiona ca o plasa de siguranta. Principalul obiectiv al producatorilor va fi bineinteles sa-si vanda productia pe piata. Insa, daca acest lucru va fi ingreunat din cauza eventualului surplus de productie, in urma restrictiilor exportului pe piata rusa, producatorii vor putea decide sa recurga la retrageri de pe piata a unei parti a productiei, iar masurile anuntate azi vor compensa financiar aceste cantitati retrase”, a explicat Ciolos, pentru Mediafax.

Comisia Europeana a anuntat deblocarea a 125 de milioane de euro, pentru agricultorii loviti de embargoul impus de Rusia. Este o veste buna si pentru fermierii romani, care vor beneficia si ei de o parte din bani. In plus, oficialii de la Bruxelles pregatesc o reuniune, luna viitoare, in care vor evalua impactul restrictiilor aplicate de Moscova.

Aceste masuri de sustinere a pietei, care intra in vigoare de luni, vizeaza culturile de morcovi, rosii, varza alba, ardei gras, conopida, castraveti si castraveciori, ciuperci, mere, pere, fructe rosii si kiwi.

"Ideea este sa reducem cantitatile scoase pe piata pentru ca preturile sa nu scada la un nivel de criza", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei pentru agricultura, Roger Waite.

Odata ce vor deveni formale, in cateva saptamani, aceste masuri se vor aplica in mod retroactiv incepand de la 18 august si vor ramane in vigoare pana la sfarsitul luni noiembrie.

Marii furnizori de legume perisabile si de fructe destinate Rusiei - Polonia, Lituania, Belgia si Olanda - vor fi principalii beneficiari ai acestui sprijin, a precizat o sursa europeana.

O reuniune exceptionala a ministrilor europeni ai Agriculturii este prevazuta la 5 septembrie, la Bruxelles, pentru a evalua impactul embargoului impus de Rusia, a adaugat Waite.

Producatorii din UE vor sa exporte alimente catre Rusia prin Elvetia

Producatorii incearca sa gaseasca solutii alternative pentru a-si exporta produsele in Rusia, ca urmare a interdictiilor impuse de Moscova, iar Elvetia reprezinta una dintre caile de acces pe piata rusa, informeaza RIA Novosti.

Elvetia nu se afla pe lista tarilor din care Rusia a decis sa nu mai importe alimente, intrucat, desi are un acord de liber schimb cu statele din zona euro, nu face parte din UE.

Mai multe companii europene care obisnuiau sa exporte produse agricole si alimentare catre Rusia au contactat autoritatile elvetiene, pentru a le ajuta sa-si trimita marfa in Rusia, prin Elvetia, potrivit unei purtatoare de cuvant a Departamentului de Economie, Anne Rizzoli.

De asemenea, Rizzoli a precizat ca procedura de inregistrare in Elvetia a importatorilor care au legaturi cu Rusia ramane neschimbata. Totodata, ea a subliniat ca Elvetia nu este responsabila pentru bunurile care sunt trimise prin aceasta tara catre Rusia.

Federatia Producatorilor Europeni de Lactate a confirmat ca ia in calcul trimiterea produselor sale catre Rusia prin Elvetia sau prin state din America Latina, pentru a ocoli interdictiile impuse de Moscova.

Presedintele Vladimir Putin a semnat, in 6 august, un decret prin care a interzis importurile de alimente din tarile care au impus sanctiuni economice Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, invocand protejarea securitatii nationale.