Indicatorul Purchasing Managers Index (PMI) din zona euro, care masoara evolutia industriei prelucratoare si a sectorului serviciilor pe baza unui sondaj in randul a peste 5.000 de manageri de achizitii din companii, a crescut in ianuarie la 52,2, de la 51,4 in decembrie, depasind estimarilor analistilor, potrivit Markit Economics. 

Defalcat, indicatorul privind industria prelucratoare a crescut in ianuarie la maximul ultimelor sase luni, in timp ce indicele activitatii din sectorul serviciilor a atins cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut. 

Cu toate acestea, sondajul Markit evidentiaza cateva dintre problemele cu care se confrunta BCE si alte institutii bancare centrale in incercarea de a stimula consumul, cresterea economica si accelerarea inflatiei care in decembrie a intrat in teritoriu negativ. 

Potrivit sondajului, firmele din zona euro continua sa reduca preturile la produsele comercializate, semn ca rata inflatiei va ramane la un nivel scazut in perioada urmatoare. 

BCE a anuntat joi ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Scopul principal al programul este aducerea inflatiei in teritoriul tintit de BCE, de putin sub 2%. 

Activitatea din sectorul privat din Franta, a doua mare economie din zona euro, a continuat sa incetineasca in ianuarie. Spre comparatie, cea mai mare economie, Germania, a inregistrat o crestere a activitatii economice, indicatorul PMI urcand la cel mai inalt nivel din ultimele trei luni. 

Cu toate acestea, companiile germane au efectuat cele mai mari taieri de preturi din februarie 2010, in contextul in care costurile cu productia si achizitia au scazut la cel mai mic nivel de la finele lui 2009, declin influentat de scaderea pretului petrolului. 

Economia zonei euro a crescut usor in trimestrul al treilea din 2014, cu numai 0,2%, dupa un avas de 0,1% in trimestrul anterior. Pentru ultimele trei luni ale anului trecut, analistii estimeaza un ritm de crestere similar celui din trimestrul al treilea.