Embargoul nu ii va afecta doar pe exportatorii din UE, efectele masurii dispuse de Moscova urmand sa se extinda inclusiv pana la nivelul furnizorilor acestora. 

UE a vandut catre Rusia fructe in valoare de 1,26 miliarde de euro si legume de 769 milioane de euro in 2013.  In aceste conditii, reducerea afacerilor cu Rusia reprezinta o pierdere de aproximativ 6% din productia totala a Uniunii si de 0,04% din PIB-ul regiunii, potrivit analizei ING. 

Cele mai afectate de interdictiile impuse de catre guvernul de la Moscova ar fi tarile baltice. Lituania ar putea inregistra o scadere a PIB-lui de 0,4%, Estonia de 0,35% si Letonia de 0,2%.

Germania ar pierde cei mai multi bani, 1,3 miliarde euro, in urma opririi exporturilor de alimente in Rusia. In acelasi timp, Polonia ar putea pierde pana la 23.000 de locuri de munca. 

Inclusiv tarile din UE care nu exporta catre Rusia se vor confrunta cu efectele negative ale embargoului: pe fondul unui surplus al productiei, preturile la alimente vor scadea. 

Rusii sunt afectati de scumpiri si epuizarea stocurilor, dupa interzicerea importurilor din Occident 

Embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare din Occident ii afecteaza chiar pe rusi. Preturile alimentelor au crescut la Moscova cu 6% intr-o saptamana, iar rafturile pe care se aflau produse straine in supermarketuri sunt goale, relateaza BBC News Online. 

Oficiali de la Moscova au declarat ca pestele congelat din supermarketuri s-a scumpit cu 6%, laptele cu 5,3%, iar branzeturile cu 4,4%, fata de pretul de la 7 august, cand au intrat in vigoare interdictiile impuse. 

Pe insula Sahalin, din Extremul Orient rus, pretul pulpelor de pui a crescut cu 60%, desi inaintea sanctiunilor acestea erau printre cele mai ieftine si mai populare produse din carne.

In regiunea invecinata Primorie, pestele s-a scumpit cu 40% fata de acum cateva saptamani. 

Pe retelele ruse de socializare au aparut deja numeroase fotografii care arata rafturi goale in supermarketurile din Moscova, unde se aflau inainte o gama larga de branzeturi si iaurturi straine. 

Rusia a interzis importurile de alimente de baza, produse din carne, fructe si legume din statele occidentale, Australia si Japonia, in replica la sanctiunile impuse Moscovei de Occident pentru sprijinirea separatistilor din estul Ucrainei. 

Autoritatile ruse au afirmat ca magazinele au suficiente produse importate pe stoc cat sa ajunga cel putin o luna, urmand ca pana atunci alimentele europene sa fie inlocuite de cele din Brazilia, Argentina, Turcia sau Egipt. Insa unii experti au avertizat ca noile provizii nu vor fi suficiente pentru a preveni noi scumpiri.

In 18 august, Comisia Europeana a decis sa deblocheze 125 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe producatorii de fructe si legume din UE.