Avansul este cel mai mare pentru un trimestru, incepand cu intervalul aprilie-iunie 2011. 

Cresterea puternica a intrarilor de capital din strainatate marcheaza o schimbare importanta fata de anul trecut, cand din China au fost scosi bani. Intoarcerea fondurilor strainilor a accelerat creditarea pe piata interna, potrivit autoritatilor de la Beijing. 

Totalul finantarilor noi la nivelul economiei a urcat cu 58%, la 6.200 miliarde de yuani (1.000 miliarde de dolari), comparativ cu primele trei luni din 2012. 

Fitch a retrogradat saptamana aceasta China, prima astfel de decizie a unei agentii mari de rating incepand din 1999, din cauza temerilor ca autoritatile locale si companiile au acumulat datorii prea mari. Agentia de rating s-a aratat ingrijorata si de sectorul nebancar de intermediere financiara (shadow banking), nereglementat, care a inregistrat o expansiune accelerata in primul trimestru.

Soldul creditelor din sectorul bancar a urcat cu numai 16% anual, insa finantarea din afara sa a crescut de peste doua ori. 

Programele masive de achizitii de obligatiuni derulate de Rezerva Federala a SUA si Banca Japoniei au crescut lichiditatile din cele doua tari, iar o parte a acestor fonduri ar putea ajunge pe pietele emergente, precum China.

Banca centrala a Chinei a recurs mai des la retrageri de lichiditate din piata in ultimele doua luni, pentru a limita efectul inflationist al intrarilor de capital. 

Cresterea economica a Chinei a incetinit la 7,4% in trimestrul al treilea al anului trecut, dupa care s-a accelerat la 7,9% in ultimele trei luni ale anului.