Nivelul cheltuielilor guvernamentale depinde in mod direct de pretul petrolului pe termen lung, iar imprumuturile sunt limitate la 1% din PIB, potrivit legii fiscale din Rusia. 

"Este evident acum ca acest mecanism nu mai satisface pe deplin nevoile economiei noastre", a explicat Uliukaiev pentru Vedomosti. 

Uliukaiev sustine ca este necesar ca legea fiscala sa devina mai permisiva, pentru a sprijini cresterea economiei ruse. Acesta a afirmat ca, daca deficitul bugetar ar urca la 2% din PIB, banca centrala ar putea sa-l finanteze prin cresterea volumului de operatiuni pe piata, cum ar fi cumpararea de obligatiuni de stat de la banci. 

"Noi insine am respins anumite posibilitati pentru stimularea economiei cu ajutorul politicii fiscale, intr-un moment in care ne apropiem de recesiune. Este necesar sa implementam masuri menite sa atenueze consecintele negative ale accentuarii tensiunilor geopolitice", a explicat Uliukaiev. 

Propunerea sa va fi, cel mai probabil, contracarata de catre ministrul de Finante Anton Siluanov, care considera ca limitele impuse pentru cheltuielile bugetare si imprumuturi trebuie mentinute, date fiind posibilitatile reduse de finantare a bugetului si riscurile scaderii preturilor la petrol. 

Analistii afirma ca incetinirea cresterii economice a Rusiei din iunie si iulie, precum si reducerea investitiilor sunt cauzate de criza din Ucraina si de impactul sanctiunilor impuse de tarile din UE si Statele Unite asupra economiei ruse.