"Inca nu am permisiunea Bulgariei si consideram ca in aceste conditii Rusia nu poate continua realizarea proiectului", a afirmat el.

Putin a apreciat ca pozitia Uniunii Europene in legatura cu proiectul South Stream nu este constructiva si din acest motiv Rusia isi va reorienta resursele catre alte state.

"Consider ca pozitia Comisiei Europene nu a fost constructiva. Daca Europa nu doreste realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat", a subliniat presedintele rus.

Uniunea Europeana se opune construirii South Stream, pe fondul ingrijorarilor ca proiectul ar ajuta Rusia sa isi consolideze influenta in estul Europei. De altfel, Comisia Europeana a apreciat ca proiectul incalca legislatia UE in domeniul liberei concurente.

De ce se opune UE construirii South Stream

Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, companie care a semnat in iunie un acord cu Gazprom de prelungire a South Stream pana in Austria, declara recent ca este sigur de faptul ca autoritatile de la Bruxelles vor accepta constructia conductei, in pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE.

"Europa s-ar impusca singura in picior daca ar interzice constructia conductei", a aratat seful OMV.

Gazprom si OMV au anuntat in iunie ca vor imparti costul de 200 de milioane de euro al tronsonului de 50 de kilometri de pe teritoriul austriac al South Stream, care va avea o lungime totala de 2.446 de kilometri.

South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, are rolul sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care sa ocoloeasca Ucraina. Europa depinde de Rusia pentru o treime din necesarul sau de gaze si circa jumatate din livrari au loc prin Ucraina.

Potrivit Comisiei Europene, proiectul South Stream nu respecta in prezent legislatia UE in domeniul concurentei intrucat nu ofera si accesul unor terte parti. South Stream contravine si politicii UE de diversificare a furnizorilor, pentru reducerea dependentei de Rusia.

Conducta urma sa traverseze Rusia, iar trecand apoi pe sub Marea Neagra pama in Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia si Austria. Un alt tronson al conductei urma sa fie construit catre Italia. Partenerii Gazprom pentru portiunea offshore a gazoductului erau compania italiana Eni, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta).

Rusia vrea sa construiasca un gazoduct catre Turcia, dupa renuntarea la South Stream

Pe de alta parte, Putin a afirmat ca Rusia vrea sa construiasca, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia.

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca, in locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz catre Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traverseaza Marea Neagra.

Astfel, Gazprom va construi, alaturi de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, relateaza Bloomberg.

Gazprom va putea folosi, insa, o parte din investitiile facute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat ca aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adica 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis catre tarile din Balcani.

De asemenea, Rusia va creste livrarile cu 3 miliarde de metri cubi pe an catre Turcia, oferind statului condus de Erdogan si o reducere de 6% a pretului incepand cu 1 ianuarie.

Decizia este "un caz clasic de troc intre accesul la energie si cooperarea politica si economica", a declarat Chris Weafer, unul dintre directorii firmei de consultanta Macro Advisory din Moscova. "Putin spera ca o relatie extinsa cu Turcia va compensa intr-un fel relatiile comerciale mult mai dificile pe care le are cu Uniunea Europeana", a afirmat el.