Moneda nationala a Rusiei a scazut cu pana la 1,8% fata de dolar dupa ce S&P a anuntat ca exista cel putin 50% sanse ca ratingul tarii sa fie coborat la categoria "junk" in urmatoarele 90 de zile. 

Putin dupa ora 14:00 (ora Romaniei), rubla se tranzactiona la 54,52 unitati pentru un dolar, in urcare cu 0,2% fata de inchiderea de marti. 

Revenirea rublei din ultima saptamana, dupa minimul absolut de 80,1 unitati pentru un dolar atins in data de 16 decembrie, ar putea fi periclitata in urma avertismentului S&P.

Rubla a castigat nu mai putin de 13% in ultimele trei zile, ajutata de masurile bancii centrale si de decizia autoritatilor sa plafoneze detinerile in valuta ale marilor exportatori cu capital de stat, inclusiv gigantul Gazprom.

"Anuntul S&P a transmis un semnal negativ in piata. Agentia de evaluare nu putea sa ignore deprecierea substantiala a rublei", a declarat Andrei Verkholantsev, seful departamentului de cercetare al Kapital Asset Management din Moscova. 

Potrivit lui Evgeny Loktyukhov, analist al bancii ruse Promsvyazbank, deprecierea rublei va continua si in 2015, pe fondul sanctiunilor impuse de statele din Vest si a mediului economic dificil, in contextul in care Rusia ar putea intra anul viitor in recesiune.

Standard&Poor's ar putea reduce ratingul Rusiei la categoria "junk", nerecomandata investitorilor, in urmatoarele 90 de zile, pentru prima data in ultimii zece ani, in conditiile in care tara se confrunta cu cea mai grea situatie economica de la criza datoriilor din 1998 pana in prezent.

"Analizam evaluarea noastra in ceea ce priveste flexibilitatea monetara a Rusiei si impactul economiei din ce in ce mai slabe asupra sistemului financiar al Rusiei", conform comunicatului agentiei. 

Scaderea pretului petrolului la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani si sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite pe fondul conflictului din Ucraina au contribuit la deteriorarea situatie economice din Rusia. 

De altfel, marti, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat ca economia Rusiei risca sa intre intr-o recesiune grava, in lipsa unor actiuni mai hotarate ale guvernului, potrivit agentiei ruse de presa Sputnik News. 

Medvedev a afirmat ca situatia actuala este mai dificila decat cea din 2009, atunci cand Rusia "a iesit din recesiune alaturi de restul lumii, iar acum o serie de tari creeaza obstacole in calea cresterii economiei ruse". 

Avertismentul S&P a venit pe fondul incercarilor bancii centrale si a guvernului de la Moscova de a evita declansarea unei crize bancare. 

Banca centrala a Rusiei a cheltuit o cincime din rezervele internationale si a crescut dobanda cheie de sase ori, la 17% din martie, cand Rusia a anexat peninsula Crimeea, iar tarile din Vest au adoptat sanctiuni impotriva Moscovei. 

Marile companii exportatoare cu capital de stat rus, inclusiv gigantul petrolier Gazprom, au fost somate de guvern sa aduca, pana la 1 martie, detinerile nete in valuta la nivelul de la inceputul lunii octombrie. 

Luni, Rusia a salvat de la faliment banca de dimensiuni medii Trust, care a primit de la banca centrala 30 de miliarde de ruble (530 milioane dolari), in primul bailout acordat de institutie de la declansarea crizei ruble. 

La inceputul lunii decembrie, ministrul adjunct al Economiei in guvernul de la Moscova, Alexei Vedev, a avertizat ca Rusia ar putea reintra in recesiune anul viitor. Vedev a afimat ca, cel mai probabil, economia Rusiei va scadea in trimestrul al patrulea din acest an si se va contracta, de asemenea, in primele trei luni ale anului viitor.