Ministrii europeni de Externe participa joi, la Bruxelles, la o reuniune extraordinara, in care discuta despre atitudinea de adoptat fata de Rusia, dupa intensificarea violentelor in estul Ucrainei si bombardarea orasului portuar Mariupol, care s-a soldat sambata cu 30 de morti.

La reuniunea de la Bruxelles, Grecia va fi reprezentata de proaspat-numitul ministru de Externe, Nikos Kotzias, un profesor de stiinte politice cunoscut pentru relatiile sale stranse cu Moscova.

O decizie legata de aplicarea de noi sanctiuni Rusiei trebuie adoptata in unanimitate de toate cele 28 de state membre UE. In cazul in care un singur stat se opune, decizia nu se aplica.

Pozitia Greciei a fost facuta publica marti, cand premierul Alexis Tsipras i s-a plans sefei diplomatiei Uniunii Europene Federica Mogherini ca Guvernul sau nu a fost consultat inainte ca UE sa anunte impunerea unor posibile noi sanctiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, a anuntat Cabinetul acestuia.

"Declaratia sefilor de stat si de guverne a UE a fost difuzata ocolind procedura normala vizand sa garanteze consensul statelor membre si fara consimtamantul Greciei", afirma intr-un comunicat Cabinetul lui Tsipras, instalat luni la conducerea Guvernului grec, dupa victoria pe care a obtinut-o luni in alegerile legislative anticipate.

Aceasta declaratie "nu are asentimentul Greciei", se arata in comunicat. Tsipras i-a transmis "nemultumirea" Atenei lui Mogherini intr-o convorbire telefonica. Reprezentanta UE in Grecia a fost, de asemenea, informata.

Pozitia pe care o va adopta Guvernul Syriza fata de Moscova reprezinta o sursa de ingrijorare, in contextul in care partidul este criticat din cauza unei simpatii fata de rusi. In primavara lui 2014, in perioada de varf a crizei ucrainene, Tsipras a fost la Moscova, unde a fost primit de catre membri ai Guvernului.

Ambasadorul Rusiei la Atena a fost primul, inca de luni, care a recunoscut invingatorul alegerilor legislative. Tsipras l-a primit marti pe ambasadorul Chinei.