Producerea unei monede ar costa 30 de centi, dar guvernul o va “vinde” la pretul de un dolar. Castigul financiar in urma acestei tranzactii, adica diferenta dintre valoarea banului si costul de productie, ar ajunge undeva la 4,4 miliarde de dolari intr-o perioada de 30 de ani, potrivit calculelor realizate de Biroul Financiar al Guvernului (GAO). Iar moneda poate fi folosita, in medie, 30 de ani.

De cealalta parte, producerea de bancnote este mai ieftina, in jur de 5 centi pe bucata, dar acestea se deterioreaza mult mai repede. O bancnota de 1 dolar poate fi folosita, in medie, 4,5 ani, arata datele aceliasi birou.

Discutia despre inlocuirea bancnotelor cu monede nu este una noua. GAO a cerut pentru prima data acest lucru in urma cu 22 de ani si va incerca din nou sa convinga Congresul.

Continuam sa credem ca inlocuirea bancnotelor cu monede va aduce reduceri de cheltuieli semnificative, iar reactia negativa a populatiei ar putea fi diminuata printr-o campanie publica de educare si constientizare a situatiei”, explica Lorelai St. James, director al GAO.

St. James a dat ca exemplu 10 tari, printre care Canada si Marea Britanie, care au inlocuit bancnotele cu monede, in cazul valorilor mici ale banilor, in ciuda dezaprobarii publice.

Citeste si: Prima tara din Europa care a introdus bancnotele vrea sa renunte total la numerar

Cele mai mari provocari in cazul inlocuirii bancnotelor cu monede raman controversele in randul populatiei, dezaprobarea din partea producatorilor de automate stradale, dar si Rezerva Federala (Fed), care nu pare a accepta propunerea.

Louise Roseman, director al departamentului de operatiuni si sisteme de plati din cadrul Fed, a trimis o scrisoare catre GAO anul trecut, prin care isi exprima indoiala ca inlocuirea bancnotelor cu monede ar avea vreun beneficiu financiar, pentru ca materialul folosit la producerea monedelor este cu mult mai scump decat hartia folosita la bancnote. Roseman dadea ca exemplu subdiviziunile dolarului, ale caror costuri de productie sunt mai mari decat valoarea monedelor respective.

Bancnota de 1 dolar a fost pusa in circulatie pentru prima data in 1862, dar varianta pe care o stim astazi dateaza din 1929, infatisandu-l pe primul presedinte american George Washington. In 1955, Congresul a adoptat legea prin care pe bancnotele de 1 dolar a fost tiparit textul: “In God we trust” (Credem in Dumnezeu). Aproape jumatate din banii tipariti de Fed in 2009 au fost bancnote de 1 dolar.