Investitorul si filantropul american argumenteaza ca amestecul de autoritarism si nationalism agresiv al lui Putin reprezinta modelul alternativ al democratiilor liberale europene, evocand admiratia pe care si-au exprimat-o fata de liderul rus lideri ai unor partide xenofobe si antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) si Marine Le Pen (Frontul National), ori premierul Ungariei Viktor Orbán, potrivit The Guardian. 

"Europa se confrunta cu o provocare la adresa insasi existentei sale din partea Rusiei. Nici liderii europeni si nici cetatenii lor nu sunt constienti pe deplin de aceasta provocare si nu stiu cum sa-i faca fata", scrie Soros, in editorialul din The New York Review of Books. 

"Acum, Rusia prezinta o alternativa care reprezinta o provocare fundamentala la adresa valorilor si principiilor pe care a fost fondata initial Uniunea Europeana. Ea se bazeaza pe utilizarea fortei pe care o manifesta prin reprimare acasa si agresiune in strainatate, ca opuse statului de drept", subliniaza el. 

Soros a declarat pentru The Guardian ca "exista o nemultumire generala fata de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul initial de formare a unei uniuni de state democratice care impartasesc aceleasi idei. Criza euro a fost prost gestionata si a durat mult timp, transformand o uniune voluntara intre egali in cu totul altceva". 

Soros apreciaza ca UE a devenit o relatie disfunctionala intre natiuni-creditoare si natiuni-debitoare, generand un resentiment amplu.

"Putin a stabilit relatii bune cu cei care agita impotriva Europei", denunta el. "Esecul Europei ca experiment al unui Guvern supranational va transforma Rusia intr-o potentiala amenintare. Colapsul Ucrainei va fi o pierdere imensa pentru NATO, UE si Statele Unite. O Rusie victorioasa va deveni mult mai influenta inauntrul UE si va reprezenta o amenintare puternica pentru statele baltice, care au populatii importante de etnici rusi", subliniaza Soros. 

Fondatorul si presedintele retelei de fundatii prodemocratie Open Society preconizeaza ca, dupa alegerile din Ucraina, duminica, Putin ii va oferi omologului sau ucrainean Petro Porosenko o intelegere asupra livrarilor de gaze naturale, cu conditia ca acesta sa numeasca un premier pe care-l agreeaza. In cazul unui refuz, Putin "poate reveni la o victorie mai mica, aflata la indemana: poate deschide cu forta un drum din Rusia in Crimeea si (regiunea separatista moldoveana) Transnistria inainte sa vina iarna".

El indeamna la o consolidare a sustinerii occidentale fata de Ucraina, printr-o "injectie cash imediata de cel putin 20 de miliarde de dolari si promisiunea unei suplimentari atunci cand este nevoie", pentru stingerea datoriei publice, iar ajutorarea reformarii sectorului energetic al tarii ar face Ucraina mai putin dependenta de Rusia. Ajutand reformatorii Ucraineni, el argumenteaza ca UE isi va redescopri principiile fondatoare. "Uniunea Europeana se va salva pe ea-insasi salvand Ucraina", subliniaza George Soros.