Intrebat, intr-un interviu acordat Euractiv Cehia, ce s-a schimbat in domeniul procesului de extindere in ultimii cinci ani, Stefan Fule a raspuns: 

"Multe lucruri. Atat statele membre, cat si cele candidate simt o oboseala in legatura cu ritmul lent al procesului de extindere. In primul rand, ultima extindere, cu Romania si Bulgaria, a ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu credibilitatea intregului proces. Pentru ca a fost prima data cand UE a decis sa introduca un mecanism special de cooperare si verificare in cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilitatii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiti sa extindem si sa inasprim standardele. Statele candidate trebuie sa demonstreze ca legislatia adoptata este functionala". 

"Inainte ca eu sa incep sa lucrez pentru Comisia Europeana, statele membre aveau la dispozitie doar cateva instrumente de a influenta sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilitati de a face acest lucru. Noi nu vrem sa incetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilitati de a monitoriza calitatea buna a nivelului de pregatire a statelor membre".

MAE: E nepotrivita asocierea aderarii Romaniei la UE cu ideea diminuarii credibilitatii extinderii

Asocierea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE cu ideea diminuarii credibilitatii procesului de extindere este total nepotrivita, a precizat MAE, subliniind ca orice ambiguitati in declaratiile publice sunt de natura sa minimalizeze beneficiile aduse de largirea Uniunii, potrivit Mediafax.

MAE precizeaza ca, pentru clarificarea declaratiilor comisarului, a intreprins demersuri pe langa Cabinetul oficialului european. "Din discutiile avute, a rezultat ca intentia comisarului Füle a fost aceea de a sublinia ca introducerea unor mecanisme suplimentare dupa aderare - si nu aderarea efectiva a acestor state la UE - a dus la decredibilizarea procesului de extindere. Este regretabila citarea scoasa din context a referirilor la MCV, aceasta cu atat mai mult cu cat comisarul Füle a fost unul dintre comisarii care s-a pronuntat in repetate randuri in favoarea eliminarii mecanismului de cooperare si verificare pentru Romania si Bulgaria", se arata in raspunsul Ministerului de Externe.

Pe de alta parte, MAE apreciaza ca "ambiguitatile, chiar si neintentionate, in declaratiile publice facute pe aceasta tema sunt de natura sa minimalizeze, in mod nejustificat si incorect, beneficiile incontestabile ale aderarii si ale procesului de extindere, atat pentru state beneficiare ale acestuia, cat si pentru Uniune in ansamblul sau".

"Fiecare val de largire a UE a adus cu sine atat provocari, cat si avantaje substantiale, atat pentru Uniune in ansamblul sau, cat si pentru tarile implicate in procesul de extindere. Credibilitatea acestuia se consolideaza prin procesele de reforma pe care extinderea le presupune. In acest context, apare total nepotrivita orice posibila asociere a etapei de aderare a Romaniei si a Bulgariei la UE cu ideea diminuarii credibilitatii procesului de extindere. Politica de extindere a urmat tendinta constanta de ajustare specifica tuturor proceselor de aderare de noi state membre", precizeaza MAE.

Totodata, Ministerul de Externe subliniaza ca, in actualul context european, este "importanta focalizarea discursului public al liderilor europeni pe transmiterea de mesaje corecte, constructive, care sa sprijine procesul de consolidare a integrarii europene".