"Prima noastra alegere este solutia diplomatica ce ne va permite atenuarea sanctiunilor diplomatice. Dar suntem pregatiti sa facem mai multe daca este necesar. In acest scop, vom continua sa lucram cu aliatii nostri pentru a creste presiunea asupra Rusiei", a declarat Lew. 

Marti, Uniunea Europeana a anuntat ca ia in considerare noi sanctiuni impotriva Moscovei. 

Kievul si Occidentul acuza Moscova ca ajuta militar separatistii si ca a mobilizat trupe in estul tarii. Rusia neaga orice implicare directa in acest conflict, soldat cu peste 5.000 de morti in noua luni. 

"In schimb, am spus clar inca de la inceput: daca Moscova isi respecta integral obligatiile in cadrul acordurilor (de pace) de la Minsk, sanctiunile impotriva Rusiei ar putea fi reduse", a subliniat Lew. 

El a anuntat, de asemenea, ca Ucraina, devastata de o criza economica grava, ar urma sa primeasca in acest an doua miliarde de dolari imprumut american pentru finantarea cheltuielilor sociale, cu conditia ca Kievul sa puna in aplicare reformele promise, in special in materie de lupta impotriva coruptiei. 

"Guvernul ucrainean continua sa mearga inainte cu punerea in aplicare a ambitiosului sau program de reforme si are nevoie de sustinerea comunitatii internationale pentru a progresa", a subliniat oficialul american, a carui tara a acordat deja Kievului un imprumut de un miliard de dolari anul trecut. 

Ucraina, a carei economie s-a prabusit cu 8,5% in 2014, a pierdut 20% din PIB din cauza conflictului din est si cheltuieste intre cinci si sapte milioane de dolari pe zi pentru acest razboi, a asigurat saptamana trecuta ministrul ucrainean al Finantelor, Natalie Jaresko, fosta angajata a Departamentului american de Stat.