Desi veniturile au crescut in ultimele patru decenii, aportul caloric pe cap de locuitor s-a aflat in scadere.   

Pentru a explica fenomenul, s-au lansat nenumarate teorii. Una dintre ele vorbeste despre o mai buna absorbtie a caloriilor, datorita apei mai curate din tara si a imbunatatirii capitolului epidemiologic, ceea ce inseamna o nevoie mai mica de hrana.

In plus, mai putini indieni muncesc astazi in domenii grele, in care e nevoie de un efort fizic mare, cum ar fi agricultura, o buna parte dintre ei alegand sa paraseasca mediul rural si sa se mute la oras.  

O alta posibila explicatie este ca oamenii au inceput sa opteze pentru un tip de hrana mai scumpa, ceea ce inseamna insa ca sunt nevoiti sa reduca din portii, pentru a cheltui mai putin.  

Dar cea mai plauzibila explicatie, potrivit economistilor Deepankar Basuy si Amit Basole, de la Universitatea din Massachusetts, este ca bugetul oamenilor s-a micsorat.

Intr-un studiu publicat in luna martie, in care au analizat consumul de calorii din mediul rural, in corelatie cu cheltuielile pe gospodarie din 74 de zone, acestia au ajuns la concluzia ca taranii indieni isi dau cea mai mare parte din bani pe chirii, sanatate si scolarizare. Insa trendul ramane valabil si pentru rezidentii din mediul urban. In schimb, bugetele alocate hranei au ramas aceleasi din anii ’80.  

Alegerea de a cheltui mai putini bani pe hrana nu este insa una voluntara, sustin autorii studiului. Indienii trebuie sa puna deoparte mai mult pentru restul bunurilor si serviciilor, pentru ca acestea s-au scumpit de-a lungul timpului, iar guvernul nu mai poate asigura o parte dintre ele.  

"Micsorarea bugetului de hrana ar putea fi afectat atat de cerere, cat si de oferta. Pe de o parte, cererea pentru educatia formala, servicii, transporturi si ingriire medicala, si guvernul care nu mai poate furniza toate aceste lucruri de cealalta parte, duc la mai putini bani ramasi pentru mancare", se arata in raport.  Asa cum era de asteptat, cei mai afectati sunt locuitorii din zonele sarace ale tarii. Majoritatea indienilor de la tara consuma cu mult sub 2.400 de kilocalorii pe zi, un indicator al saraciei din mediul rural.   

"Situatia pentru indienii saraci s-a inrautati cu siguranta din anii ’90. Constitutia Indiei, adoptata in 1949, declara tara drept o republica socialista, democratica si suverana, insa reformele economice care au avut loc s-au indepartat de la aceasta doctrina", e de parere Ranjit Goswami, decan al Institutului de Management al Tehnologiei din Nagpur, India.