Potrivit CNN Money, urmatoarele orase au cel mai congestionate artere:

1. Moscova

Conform ultimelor statistici, un sofer moscovit pierde, in medie, cate opt zile lucratoare pe an, numai din cauza ambuteiajelor. O calatorie prin capitala Rusiei la orele de varf ale diminetei poate dura de doua ori mai mult decat in alta perioada a zilei, se arata in indexul de trafic TomTom, care se axeaza tocmai pe aceste diferente mari, intre perioadele aglomerate si cele in care se circula normal.

2. Istanbul

Este al doilea cel mai aglomerat oras din lume, din punct de vedere al traficului. O plimbare cu masina prin oras dureaza la orele de varf cu pana la 57% mai mult. Nick Cohn, expertul in ambuteiaje de la TomTom, explica faptul ca de vina sunt zonele cu multa apa din metropola, soferii neavand scapare nici daca aleg podurile, acestea fiind la fel de aglomerate.

3. Rio de Janeiro

Este unul dintre cele mai congestionate orase de pe continentul american, dar oficialii au inceput sa isi puna serios mintea la contributie pentru a rezolva aceasta problema inainte ca Brazilia sa tina Cupa Mondiala la fotbal din 2014. Tara va face investitii in extinderea retelei de metrou si in imbunatatirea infrastructurii.

4. Varsovia

Includerea capitalei Poloniei in acest top poate parea surprinzatoare, insa numarul proprietarilor de masini de aici s-a dublat in ultimii 15 ani, o reflexie a succesului economic de care se bucura tara. In schimb, constructia de drumuri nu a reusit sa tina pasul cu aceasta dezvoltare.

5. Palermo

Traficul aglomerat este probabil unul din ultimele lucruri la care turistii se gandesc atunci cand aleg Sicilia ca destinatie de vacanta, cea mai mare insula din Mediterana. Capitala sa, Palermo, are o populatie de mai putin de un milion, dar ambuteiajele de aici nu sunt deloc de neglijat.

6. Marsilia

Situata in sudul Frantei, Marsilia este si ea recunoscuta pentru aglomaratia din traficul rutier, care este chiar mai mare decat in Paris, asta desi populatia Marsiliei este de sub un milion de locuitori. Cohn pune asta pe seama faptului ca, fiind un oras portuar, oamenii nu au la dispozitie prea multe alternative pentru a ajunge in centru.

7. Sao Paolo

Al doilea oras brazilian din top, confirma problema pe care tara o are cu ambuteiajele. Ca si in Rio, oficialii se straduiesc si aici sa rezolve problema, sau macar parte din ea, pana la gazduirea Cupei Mondiale din 2014. In schimb, autoritatile au marit in aceasta vara taxele pentru transportul public - metrou si autobuze, lucru ce a starnit o serie de proteste publice.

8. Roma

Unul dintre cele mai frumoase orase istorice din lume are o problema cat se poate de actuala. Asta se intampla si din cauza strazilor foarte inguste, care nu au fost construite pentru masini, explica expertul.

9. Paris

Romantismul este tinut in loc pe strazile Parisului din cauza traficului. Fata de Marsilia insa, Parisul, fiind mai mare, ofera si mai multe rute alternative pentru soferii grabiti. Cu toate acestea, traficul aglomerat din centrul orasului si din jurul obiectivelor de interes pune turistii pe fuga.

10. Stockholm

Reteaua de canale navigabile si podurile care strabat Stockholm, adesea numit “Venetia nordului”, contribuie la traficul congestionat din oras. In timpul orelor de varf, soferilor le ia cu pana la 36% mai mult pentru a ajunge la destinatie.