In timpul discutiilor tripartite care au avut loc vineri, Rusia si Comisia Europeana si-au exprimat sustinerea pentru un "plan de iarna" un pachet de masuri care sa fie valabile pana la sfarsitul lunii martie, in scopul de a reduce riscurile legate de tranzitul gazelor rusesti catre Europa.

"Partea ucraineana nu a primit vreo propunere acceptabila din partea Rusiei. Expertii companiei ucrainene de stat Naftogaz si ai Ministerului Energiei si Industriei Carbunelui studiaza in prezent protocoalele propunerilor trimise de Comisia Europeana in urma discutiilor din 26 septembrie", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Dupa discutiile de saptamana trecuta, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat ca Rusia si Ucraina au ajuns la un acord preliminar in domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capat disputei care risca sa perturbe livrarile catre Europa in timpul iernii care se apropie.

Ucraina va plati 3,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza in schimb cel putin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei in lunile urmatoare, a spus Oettinger.

Potrivit acordului, care trebuie sa fie aprobat de guvernele fiecarei tari, Ucraina ar urma sa plateasca 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, in urmatoarele sase luni. Potrivit ofertei Gazprom pretul prevazut in acord este final si se afla la nivelul superior al pretului considerat de UE ca ar trebui platit.

Uniunea Europeana, care depinde de gazele rusesti care tranziteaza Ucraina in proportie de 15% din necesar, a incercat din luna mai sa intermedieze un acord intre Rusia si Ucraina, pentru continuarea livrarilor. Dupa ce o ultima runda de discutii tripartite a esuat in luna iunie, Rusia a oprit livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplatite in valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat intre timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

Criza gazelor s-a declansat dupa criza politica dintre Rusia si Ucraina, provocata de inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de pret de care beneficia Ucraina. Presedintele Vladimir Putin a eliminat si o reducere a taxei de export acordata Ucrainei in schimbul inchirierii portului din Crimeea flotei rusesti de la Marea Neagra. Rusia a anexat Crimeea in luna martie.