Biroul de statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra in vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactiva in crestere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).

Agentia nu a facut calcule similare inca pentru perioada scursa din 2009 si pana in prezent.

Autoritatea pentru statistica a estimat ca activitatile ilegale, cu precadere prostitutia si importul, productia si distributia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire in revizuirea pozitiva a PIB, scrie portalul MarketWatch.

Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din aceasta suma reflecta impactul financiar al prostitutiei in economia britanica.

Biroul de statistica a estimat contributia drogurilor si a prostitutiei analizand date furnizate de polities sau obtinute prin sondaje.

Rolul activitatilor ilegale este doar o parte a schimbarilor pe care le pregateste biroul de statistica. Noua metodologie include si o reevaluare a impactului asociatiilor caritabile si altor organizatii nonprofit.

De asemenea, va fi schimbat modului in care sunt calculate stocurile si investitiile companiilor, in timp ce includerea in PIB a unor servicii bancare gratuite va aduce un impact pozitiv de 5 miliarde de lire sterline.

Schimbarile pregatite de statistica britanica fac parte dintr-o initiativa a UE de a alinia metodologia de calcul a statelor membre.

Italia a anuntat deja ca va include incepand din acest an prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene. Decizia ar ajuta in sfarsit Italia sa inregistreze o crestere a PIB, dupa multi ani de stagnare economica, si ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a tintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostitutia si contrabanda vor fi prezente in PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii urmatori vor fi ajustate astfel incat sa reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistica de la Roma.

Si Institutul National de Statistica din Romania a inceput sa caute solutii pentru a cuantifica aportul viciilor la economie.

Este pentru prima data cand activitatile ilegale vor intra in statisticile oficiale ale statului si culmea vor contribui la cresterea economiei.

Liliana Pintilia, director INS: "Aceste activitati se refera la contrabanda cu tutun si alcool, prostitutie si consumul ilegal de droguri, ne asteptam la o crestere".

Asadar o institutie oficiala a statului va trebui sa se apuce acum sa numere prostituatele, dar si pe clientii lor. In plus, trebuie sa treaca pe hartie cate zile si nopti au muncit fetele de la coltul strazii, dar si tarifele medii percepute pentru a estima ce sume de bani sunt rulate la negru in aceasta adevarata industrie.

Liliana Pintilia director INS: "Metoda cererii si ofertei. Da, in calculul prostitutiei, vom folosi informatii referitor la numarul persoanelor care practica asemenea activitati. Se pleaca de la un tarif mediu pe persoana care practica o asemenea activitate".

Potrivit unui raport din 2003 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, singurul disponibil, in Romania activeaza aproximativ la 47.000 de prostituate. Daca fiecare ar lucra 200 de zile pe an si ar incasa in medie 100 de lei pe zi, piata prostitutiei s-ar ridica la 1 miliard de lei.
 
In cazul stupefiantelor, Agentia Nationala Antidrog are date despre preturile medii pe care consumatorii le platesc, dar nimeni nu stie cantitatea totala consumata in Romania si, prin urmare, nici sumele incasate. La nivel european insa, numai piata canabisului este estimata intre 18 si 30 de miliarde de euro.

In privinta tutunului si alcolului de contrabanda, Consiliul Fiscal are o estimare a evaziunii: 500 de milioane de euro pe an. Acestor cifre li se vor adauga la calcularea PIB-ului si datele privind investitiile in domeniul cercetarii si achizitiile de armament, pentru care UE a decis sa modifice metoda de contabilizare.

Potrivit estimarilor preliminare, PIB brut va creste cu aproape 7 miliarde de lei dupa aplicarea noilor metodologii de calcul.

Doar evaziunea fiscala ajunge in Romania la 91 de miliarde de lei pe an, adica 13, 8% din PIB.