Obiectivul este asigurarea "continuitatii aprovizionarii" cu combustibil a singurei centrale nucleare din Ungaria pe cale aeriana, in locul transportului cu trenul, prin Ucraina, potrivit ziarului, care citeaza surse pe care nu le numeste. 

Adjunctul directorului general al Autoritatii ungare pentru Energie Atomica si Siguranta Nucleara Szabolcs Hullan a confirmat informatia pentru Nepszabadsag. 

Autoritatea nu a primit inca o cerere in vederea obtinerii unei licente in acest sens, a declarat Hullan. Insa au loc pregatiri in vederea emiterii unei asemenea licente, a declarat oficialul ungur. 

Transportul aerian de combustibil nuclear este "fezabil" din punct de vedere tehnic, a mai declarat Hullan, care a citat cazuri anterioare in Slovacia si Romania. 

Parlamentul de la Budapesta a aprobat la sfarsitul lunii iunie un imprumut rusesc in valoare de zece miliarde de euro, vizand finantarea modernizarii sectorului nuclear ungar, opozitia denuntand cresterea dependentei fata de Rusia.

Rusia acorda Ungariei imprumutul pentru a construi doua reactoare noi la centrala Paks. Suma va acoperi 80% din costuri. Acestea ar urma sa fie ridicate de compania Rosatom, controlata de statul rus, si ar urma sa aiba o capacitate de cate 1.200 de MW.

Ungaria poate sa traga din imprumut incepand din 2014 si pana in 2025. 

Centrala nucleara de la Paks este singura de acest fel din Ungaria si este situata la aproximativ 100 km sud de Budapesta. Are in prezent in functiune patru reactoare rusesti cu o capacitate totala de 2.000 de MW si produce circa 40% din energia electrica a tarii.