Nick Clegg a atacat propunerea premierului David Cameron de a desfasura un referendum, numind-o “calcul politic lipsit de perspectiva”, care ar putea duce la iesirea din Uniune a Marii Britanii.

Pe de alta parte, grupul de eurosceptici l-a numit pe Clegg “panicat”. Acesta din urma sustine insa ca retragerea din UE va face ca Marea Britanie “sa se izoleze si sa devina irelevanta in raport cu restul lumii, fara a mai fi luata in serios de marile puteri”.

Clegg a trimis peste 100 de scrisori companiilor, asociatiilor caritabile si grupurilor comerciale, carora le cerea sa ia atitudine cat mai curand si sa vorbeasca lumii despre beneficiile pe care le au datorita apartenentei la Uniunea Europeana.

“Ceea mai mare frica a mea, in toata aceasta situatie, este ca proeuropenii se vor dezmetici prea tarziu ca sa isi dea seama de pericolul care ii pandeste. Ziua de care ma tem, si care sper sa nu vina niciodata, este aceea in care va fi prea tarziu pentru a se mai putea face ceva: UK va fi iesit din Uniune si noi ne vom fi uitat inapoi la aceste zile spunandu-ne ca am fi putut face mai mult”, a declarat liderul democrat liberalilor, potrivit BBC.

“Nu este de ajuns sa luam atitudine in ajunul referendumului, este necesar sa demontam aceste idei rdicole ale celor care sustin izolarea inca de pe acum”, spune Clegg, care adauga ca a trebuit sa accepte sustinerea referendumului ca pe ceva inevitabil.

Premierul Davin Cameron a promis ca va supune la vot apartenenta Marii Britanii la UE in 2017, daca cei din partidul Conservator vor castiga urmatoarele alegeri generale, din 2015.

Vicepremierul sustine ca “nu se poate exagera in descrierea raului care se va face” prin iesirea din UE si ca renegocierea individuala a tratatelor comerciale va dura un deceniu. “Pur si simplu nu vom fi luati in serios de americani, chinezi, indieni si de niciuna din marile puteri ale lumii, daca ne vom izola in propria curte”, a spus acesta.

“Nick Clegg a aratat astazi ca nu este deloc la curent cu opinia majoritatii britanicilor, inclusiv cu cea a oamenilor de afaceri din Marea Britanie, vis-a-vis de Uniunea Europeana. Contrar celor sustinute in discursul sau, mai degraba vicepremierul este cel care se joaca cu focul, nu premierul David Cameron. Acesta desfiinteaza procesul de renegociere inca inainte ca el sa inceapa cum trebuie si prin asta creste posibilitatea unui vot pentru iesirea din UE”, spune Matthew Elliott, directorul executiv al Business for Britain.