Subevaluarea a fost o problema in trecut, dar nu mai este cazul in prezent, considera FMI.

'Aprecierea efectiva din ultimul an a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat. Credem ca statul chinez ar trebui sa aiba ca obiectiv o flexibilizare efectiva a cursului de schimb al yuanului in urmatorii doi-trei ani', a declarat Markus Rodlauer, seful misiunii FMI in China.

In ultimii cinci ani, yuanul s-a apreciat cu 33%, conform datelor BIS (Banca Reglementelor Internationale). Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului in randul monedelor in cosul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI in tranzactiile internationale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru pozitia Chinei de putere economica globala.

In prezent, cosul FMI cu super-valute include doar dolarul, euro, lira sterlina si yenul, dar componenta sa este revizuita la fiecare cinci ani.

'China ar trebui sa permita o flexibilizare mai ridicata a cursului de schimb, cu interventii limitate pentru a evita distorsionarea conditiilor de pe piata sau volatilitatea excesiva', a explicat Markus Rodlauer. Acesta a adaugat ca FMI va colabora cu autoritatile de la Beijing in privinta momentului includerii yuanului in DST.

De asemenea, FMI a cerut Chinei sa adopte masuri fiscale de sprijinire a economiei, daca avansul PIB-ului va fi sub 6,5% anul acesta.

Ritmul de crestere al economiei chineze ar urma sa se situeze la 6,8% in 2015 si la 6,25% in 2016, conform prognozei FMI. In 2014 PIB-ul Chinei a inregistrat o expansiune de 7,4%.