In prezent cine pune 10.000 de lei la banca castiga intr-un an 267 lei, aproape de doua ori mai putin ca anul trecut, pentru ca dobanzile s-au injumatatit. Depozitele bancare sunt insa sigure, sumele pana in 100.000 de euro fiind garantate prin lege, iar dobanzile chiar daca sunt mici, depasesc nivelul inflatiei.

In prezent, in Romania sunt 14,7 milioane de depozite bancare, cu 700.000 de mii mai putin decat anul trecut. Semn ca unii romani au inceput sa le lichideze de nevoie, iar altii si-au mutat banii in alte tipuri de investitii.

Dorin are 35 de ani si lucreaza la o firma de telecomunicatii, iar din 2011 a inceput sa cumpere actiuni, care au randament de 20%-40% , iar unele ajung la 400% pe termende 3 ani.

Are actiuni la cateva companii mari: Romgaz, Electrica si Fondul Proprietatea. Toate au crescut in ultimul an, mult peste dobanzile oferite de banci. O investitie de 10.000 de lei in cele 3 companii poate sa aduca profituri intre 600 si 1.800 de lei. Insa spre deosebire de banca, la bursa actiunile pot sa si scada si investitorii sa pierda bani.

Dorin este de-abia la inceput, insa exista si cativa romani care traiesc strict din bursa. Dumitru Beze este presedintele Asociatiei Investitorilor pe Bursa. A inceput in 1998 cu 3.000 de lei, iar din 2009 isi castiga toti banii de acasa cu laptopul in fata. In aprilie, de exemplu, a cumparat cateva mii de actiuni actiuni Electrica. Jumatate de an mai tarziu a vandut o parte dintre actiuni la un pret cu 20% mai mare.

Asadar un castig de peste 4.000 de euro. Anul acesta, pentru prima data, Dumitru s-a hotarat sa investeasca o parte din banii castigati la bursa, in alt domeniu: piata imobiliara.

In primele 6 luni, pretul mediu al apartamentelor a crescut cu 1% in principalele orase, insa potentialul de crestere pe termen lung poate fi mai mare daca isi revin creditarea si cresterea economica.

Tot astazi Banca Nationala a decis reducerea rezervelor minime obligatorii la lei. Masura va pune la dispozitia bancilor mai multi bani cu care sa dea imprumuturi.