In 2011 Apple a continuat sa culeaga roadele anului precedent, care a insemnat revolutionarea pietei gadgeturilor, prin lansarea ipad-ului si a smartphone-ului care aveau sa aduca o adevarata isterie in intreaga lume.

Sute de mii de admiratori ai noilor produse de la Apple au stat zeci de ore la cozi interminabile ca sa fie primii care le testeaza si milioane de gadgeturi au fost vandute in cateva zile de la lansare.

In consecinta, gigantul american raporta, in ianuarie, cele mai mari venituri inregistrate vreodata, ceea ce propulsa Apple pe locul 35 in Top 500 Fortune al celor mai valoroase companii.

In primavara lui 2011, Apple a venit cu doua noi produse asteptate de intreaga lume: varianta imbunatatita a tabletei lansate cu un an inainte, respectiv iPad 2, precum si iPhone-ul alb care, oricat ar parea de greu de crezut, a incantat admiratorii de gadgeturi.

Si dupa ce toata vara s-a vorbit numai despre lansarea iPhone 5, unele bloguri de specialitate publiocand chiar si fotografii pion, in octombrie Apple si-a luat clientii prin surprindere cu iPhone 4S, care o aducea ca noutate pe asistenta Siri, vocea care are raspuns la orice intrebare.

Octombrie, insa, avea sa insemne si sfaritul unei epoci la Apple, fondatorul si geniul din spatele produselor care se bucura de un imens succes in toata lumea, Steve Jobs fiind infrant de cancerul pancreatic, la numai 56 de ani.

"Caracterul briliant, pasiunea si energia lui Steve au fost sursa a nenumarate inovatii care imbogatesc si amelioreaza vietile noastre, ale tuturor", anuntau, profund indurerati, reprezentantii grupului din California.

Nascut la San Francisco la 24 februarie 1955, Steve Jobs avea grave probleme de sanatate de mai multi ani. El a fost atins in 2004 de o forma rara de cancer de pancreas si a suferit un transplant de ficat in 2009. Aflat in concediu medical din ianuarie, el isi anuntase demisia din postul de director general la 24 august, cedand conducerea adjunctului sau Tim Cook. "Apple a pierdut un vizionar si un creator de geniu, iar lumea a pierdut o fiinta incredibila", spunea acesta, la moartea lui Jobs.

Steve Jobs a fondat compania intr-un garaj, in 1976, impreuna cu Steve Wozniak. A demisionat in 1985, in urma unei lupte interne pentru putere, dar a revenit la conducere in 1997. El a orchestrat de atunci lansarea unor produse vedeta, precum calculatorul iMac, tableta IPad sau telefonul multifunctional iPhone, a carui ultima versiune fusese prezentata doar cu o zi inainte de moartea creatorului sau.

2011 a insemnat pentru gigantul american si anul luptei acerbe cu rivalul Samsung, care a depasit Apple la vanzarile de smartphone-uri. Pe langa faptul ca cele doua companii au lansat produse asteptate cu nerabdare de clientii fideli, in acest an cei doi giganti si-au disputat suprematia pe piata telefoanelor inteligente si a tabletelor si au ajuns de nenumarate ori in instanta, acuzandu-se reciproc de furt. De exemplu, doar Apple se judeca cu Samsung in 30 de procese, care au loc in 10 tari din intreaga lume.

Ca tabelele celor de la Samsung seamana cu Ipad-ul de la Apple a observat toata lumea. Sau faptul ca pe cele doua asistente ale ultimelor smartphone-uri de la cei doi producatori le cheama Siri si Iris nu poate fi o simpla coincidenta.

Cine pe cine a copiat este greu de stabilit, in conditiile in care fiecare dintre cele doua companii isi acuza competitorul de furt. In consecinta, razboiul dintre Apple si Samsung s-a dus, in acest an, nu numai in magazine, unde ambele companii numara produsele vandute, ci si in tribunale, unde atat Apple, cat si Samsung, au obtinut interzicerea vanzarii produselor concurentei in diferite zone ale lumii.

Ultima batalie a razboiului dintre cei doi gigranti IT s-a dat in urma cu doua saptamanai, cand un tribunal din Germania a respins acuzatiile Apple potrivit carora o tableta PC a Samsung ar arata ca o versiune a iPad, chiar si dupa ce a fost modificata in urma reclamatiei companiei americane. 

Apple a contestat si aceasta noua versiune, cerand ca grupul sud-coreean sa nu aiba dreptul sa comercializeze produsul pe piata din Germania, cea mai mare din Europa. Pe de alta parte, Samsung a facut noi reclamatii impotriva Apple in Germania, intr-un proces separat legat de standardele tehnologice din telecomunicatii.