Daca esti abonat Orange si ti-ai cumparat un mobil, un modem sau un card de date, le poti asigura platind o anumita suma lunar. Spre exemplu, daca ai orice model de telefon sau modem cu exceptia iPhone, HTC sau RIM, nou sau cu o vechime de cel mult 12 luni, asigurarea costa 1,95 euro/luna (este scutita de TVA).

Daca ai un telefon iPhone, HTC sau RIM, cu o vechime de cel mult sase luni, asigurarea costa 3,95 euro (este scutita de TVA).

De ce acte ai nevoie ca sa-ti asiguri telefonul sau modemul

Pentru a incheia asigurarea trebuie sa vii in orice Orange shop cu buletinul de identitate si factura primitǎ la achizitionarea produsului.

Atentie! Iti poti asigura orice telefon nou sau cu o vechime de cel mult un an. Exceptie fac telefoanele iPhone, RIM si HTC pe care le poti asigura daca au o vechime de cel mult sase luni.

Ce faci daca mobilul se strica definitiv?

In caz de dauna totala, primesti acelasi model de telefon sau cu caracteristici asemanatoare contra unei taxe de franciza de 50 de euro pentru iPhone, HTC si RIM sau de 10 euro pentru orice alt model, si in limita valorii asigurate de 4.000 de lei (TVA inclus).

Sau, daca mai poate fi "salvat", il poti repara in limita valorii asigurate de 1.000 de lei (TVA inclus).

In aceste conditii, tot mai multi romani isi asigura telefonul. "Numarul de asigurari incheiate lunar a crescut constant pe durata anului 2010 si se mentine pe trend ascendent si in 2011. Cererea tot mai mare pe parte de asigurare este in directa legatura cu cresterea numarului utilizatorilor de smartphone-uri din Romania. Pretul ridicat al unui astfel de telefon ii face pe consumatori sa fie mai atenti in ceea ce priveste riscurile la care este expus telefonul si mai ales la costurile pe care le-ar genera un eventual accident. Cea mai mare parte a celor care achizitioneaza un iPhone aleg si asigurarea", spun reprezentantii Orange.

Anul trecut, s-au vandut 3,5 milioane de telefoane la nivelul intregii tari, dintre care 10% au fost smartphone-uri. Chiar si asa, romanii isi asigura telefoanele, iar cei de la Orange spun ca, dintre tarile in care este prezent grupul France Telecom - Orange, Romania are cea mai buna performanta in ce priveste asigurarile.

Asigurare speciala pentru posesorii de iPhone

Si la Vodafone iti poti asigura telefonul si ai de ales intre trei tipuri de asigurari: Standard la 1.99 euro/luna, Premium la 2.99 euro/luna, SmartPhone la 4.99 euro/luna. Cea de-a treia varianta este valabila doar pentru mobile iPhone.

Daca la Orange iti faci o asigurare la orice unitate a operatorului cu buletinul, in cazul Vodafone trebuie sa apelezi la brokerul agreat de companie.

Asigurarea se reinnoieste automat in fiecare luna, timp de cinci ani. In schimb, poti renunta oricand la ea, dar banii achitati pana atunci nu sunt returnati.

In plus, iti poti asigura si modemul.

Daca ai asigurare Premium sau Smartphone, atunci telefonul fie este inlocuit, fie ii este schimbata placa de baza, pana la o valoare maxima de vanzare de 1.500 de euro (inclusiv TVA) si de 1.000 de euro (inclusiv TVA) pentru asigurarea Standard.

Chiar si asa, daca telefonul este furat sau distrus, neintentionat de doua ori in aceeasi luna, de exemplu, compania nu acopera decat o despagubire pe luna.

In situatia in care mergi in strainatate, telefonul va fi asigurat pe o perioada de 30 de zile consecutive.

Si la Internity iti poti asigura mobilul. Aici, ai doua pachete de asigurari: cea accidentala si cea de avarie accidentala, cauzata de lichide sau furt.

Vei primi un alt telefon in schimbul celui aviarat sau furat, aceeasi marca sau model. Daca aparatul nu mai e disponibil in magazinele Internity, atunci va fi inlocuit cu un alt tip de telefon mobil avand aceleasi caracteristici tehnice cu mobilul asigurat, dar pretul nu trebuie sa depaseasca valoarea primului.

Atentie! Nu vei primi bani cash sau alte produse in schimbul telefonului furat sau avariat.

Ce trebuie sa faci ca sa fii despagubit?

Daca ti-a fost furat sau telefonul a intrat in contact cu apa si ai asigurare, atunci trebuie sa suni la operatorul in reteaua in care ai abonament ca sa-ti blochezi cartela SIM, in maximum 24 de ore, si sa reclami incidentul la politie.

In plus, trebuie sa soliciti administratorului politei o despagubire in maximum sapte zile de la constatarea furtului sau a distrugerii telefonului mobil sau a modemului USB.