Browserul Chrome a inregistrat cea mai mare crestere in 2010, terminand anul cu o cota de piata de 10%, in detrimetrul Internet Explorer, care a coborat de la 58,4% in noiembrie la 57,1% in decembrie.

Firefox al Mozilla, al doilea browser, a ramas la cota de 22,8% in decembrie, nivel similar cu noiembrie.

Apple Safari a crescut de la 5,6% la 5,9%, in timp ce Opera a ramas la nivelul de 2,2%.

Avantajele Google Chrome

Dupa ce a pus stapanire pe cautarile online, gigantul american Google a intrat pe taramul stapanit de Microsoft cu al sau browser Internet Explorer. Cu ce arme a intrat in lupta Google?

Browser-ul Chrome promite o incarcare mai rapida a paginilor si spre deosebire chiar de celelalte browsere de pe piata este "multithreading". Mai precis, pentru fiecare tab deschis, Chrome initializeaza un proces. De ce este important acest lucru? Pentru ca, in cazuri extreme, cand un hacker are acces la un program sau o aplicatie dintr-o pagina nu are acces si la celelalte deschise in acel moment.

Un alt punct important in planul de atac al Google Chrome este viteza de "atac". Astfel, browserul incarca o pagina de internet de doua ori mai repede decat restul browserelor.

Punctul slab al Chrome este faptul ca datele stocate de utilizatori ajung direct pe serverele Google. Nici la capitolul extensii, creatia Google nu depaseste "vulpea rosie" a celor de la Mozilla.

Firefox, imbunatatit continuu

Browserul Firefox al Mozilla este poate browserul cea mai mare rata de crestere in ultimii ani si a fost imbunatatit constant. De altfel,  Firefox s-a clasat in luna decembrie pe primul loc in Romania in functie de numarul de utilizatori avand o cota de piata de 42,8%, iar Internet Explorer a ocupat locul secund cu 33,3%.

Marele avantaj al Firefox in fata celorlalti competitori este reprezentat de multitudinea de extensii. De la extensiile de stiri la cele de curs valutar sau cele legate de retelele sociale, "vulpea rosie" le are pe toate! In plus, incarca foarte rapid paginile de internet.

Internet Explorer, cu nenumarate versiuni

Chiar daca noile versiuni sunt compatibile cu cele anterioare, sistemul este mult mai instabil decat Chrome sau Firefox. Mai mult, navigarea este mult mai greoaie.

Mai mult, exista nenumarate voci care sustine ca browserul are grave probleme de securitate.

Safari, perla Apple

Chiar daca sistemul este dezvoltat de gigantul american si te-ai astepta sa "rupa" gura targului, s-a dovedit ca este destinat doar utilizatorilor de produse Apple.

Mai mult, cresterea utilizatorii acestui sistem se datoreaza in principal avalansei de tablete iPad vandute si de telefoane iPhone. Ca dezavantaj, browserul nu este  compatibil 100% cu toate paginile web.