Cel mai recent studiu al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca aproximativ 15% din romanii care au un smartphone folosesc internetul in mod curent. In aceste conditii nu este de mirare faptul ca fiecare operator telecom de la noi incearca prin diverse metode sa atraga clienti noi sau chiar utilizatori de la concurenta.

Care sunt atuurile lor? Ofera abonamente cu trafic inclus mai mare si reduc pretul sau chiar vin cu oferte inedite.

Cel mai recent exemplu este Orange, care a lansat un abonament unic de internet mobil. Asa ca poti sa inchei un singur contract si sa ai internet pentru mobil, laptop sau tableta.

Cel mai ieftin abonament costa 11 euro si are un trafic inclus de 1 GB, iar pentru cel mai mult platesti 39 de euro si ai 15,5 GB. Atentie! Dupa ce depasesti traficul inclus, ai viteza de pana la 128 Kbps.

Iar daca vrei sa te uiti la filme, sa asculti muzica sau sa te joci la aceeasi viteza si dupa ce consumi traficul inclus in pachet poti sa-ti activezi optiunea de trafic suplimentar de 1 GB, cu 3 euro.

Ce oferte au Vodafone si Cosmote

Nici operatorii concurenti Vodafone si Cosmote nu vor sa-si piarda din clienti si au oferte dintre care mai diverse. Spre exemplu, cel mai ieftin abonament la Vodafone (pentru PC sau laptop) te costa 9 euro si ai inclus un trafic de 1 GB, cu o viteza de 21,6 Mbps. Viteza pentru traficul suplimentar este de pana la 128 Kbps(download), respectiv 64 Kbps (upload).

La polul opus, cel mai scump abonament costa 16 euro si ai 4 GB trafic inclus.

Daca Orange a venit cu un abonament unic pentru gadgeturile de pe care poti sa intri pe internet, la Vodafone, contracost, poti sa incerci netul pe mobil timp de 10 pana la 30 de zile.

Cat te costa mailul pe telefon

Daca insa vrei sa-ti citesti mailurile intre doua intalniri sau vrei sa vezi cum joaca echipa ta de fotbal favorita ori doar sa verifici scorul, atunci vei da 2,07 euro pe luna pentru 50 MB, la o viteza de 7.2 Mbps.

La Cosmote dai 8,32 euro pe luna pentru un trafic de 3 GB, la o viteza de pana la 7,2 Mbps pentru internet pe laptop sau PC. La fel ca in cazul celorlalti operatori, viteza scade dupa ce consumi traficul inclus pana la 128 Kbps.

In schimb, pentru 250 de MB dai 3,72 de euro luna. Iar daca vrei sa navighezi fara probleme, ai un trafic de 5 GB cu 12,40 euro pe luna.

Ce operatori folosesc romanii

In acelasi timp, 4% dintre utilizatorii de internet din Romania se conecteaza prin servicii furnizate de principalii doi operatori de telefonie mobile, Orange (2%) si Vodafone (2%).

Citeste si Internet la viteza luminii. Cat te costa sa ai net la 120 de Mbps?