In urma unui sondaj printre angajati, cei de la Departamentul de Resurse umane au aflat ca, in 90% din cazuri, salariatii aprecieaza o majorare salariala in detrimentrul unui bonus acordat din cand in cand. Apoi, analizand performanta companiei in raport cu cea a competitorilor, Google a decis ca salariatii sai sa primeasca 10% la salariu pentru ca mediul de lucru sa fie considerat in continuare unul atractiv si sa nu-si piarda angajatii talentati.

Actiuni gratuite de mii de euro de la patron! Se intampla in Romania, la Microsoft, Google si Adobe

REPORTAJ VIDEO Cum e sa lucrezi la Microsoft: ce spun angajatii lui Bill Gates din Romania

Mai mult, aceeasi analiza a portalului entrepreneurs.com, citata de Business Insider, arata ca slaba performanta la Google este vazuta ca o problema de manangement si nu are nicio legatura cu nivelul compensatiilor primite de angajati. Cei mai slabi salariati sunt inclusi intr-un program de imbunatatire a capacitatilor acestora, iar, in mai mult de 25% din cazuri, sistemul da rezultate. Jumatate dintre acestia sunt mutati in departamente in acord cu nivelul lor de pregatire. Doar un sfert parasesc compania.

Microsoft mareste salariile ca sa nu-i plece angajatii la Facebook

Microsoft, care, la fel ca si Google sau Yahoo!, risca sa piarda angajati de top in favoarea unor companii mai noi precum Facebook, trebuie sa imbunatateasca modul in care recompenseaza si sprijina cei mai talentati salariati, a mentionat Ballmer intr-un memoriu intern.  "De-a lungul istoriei, am fost locul in care oamenii au venit cand au vrut sa faca ceva remarcabil cu ajutorul programelor, componentelor de calculatoare sau serviciilor. Schimbarile pe care le aducem ne vor ajuta sa ne asiguram ca Microsoft continua sa fie locul in care talentele vin sa schimbe lumea", a spus CEO-ul Microsoft. Schimbarile se vor produce din septembrie, a adaugat el.
 
Compania a suspendat cresterile salariale bazate pe merit pentru toti angajatii in urma cu doi ani, cand a disponibilizat 5.000 de salariati, sau 5% din personalul total, pentru a reduce cheltuielile. Microsoft a revenit la politica majorarilor "modeste" pentru merit in 2010.

Citeste si:

Cum arata cele mai cool birouri din New York. De ce facilitati se bucura angajatii celor mai creative companii FOTO