In primul rand concediaza-l pe vechiul CEO, Mark Hurd, un executiv care a facut performanta, pe fondul unui raport ce arata nereguli la capitolul cheltuieli si in urma unui scandal sexual care a facut deliciul opiniei publice, chiar daca intr-un final s-a demonstrat ca nu s-a intamplat nimic. Apoi, da afara patru membri din boardul companiei, intr-un mod cat mai scandalos posibil si fa in asa fel inca sa auda cat mai multa lume. Le vor urma numerosi executivi care chiar stiu cum sa conduca HP.

Trei: angajeaza un nou CEO de la competitorul german SAP, dar care vinde software, nu produse electronice. Spune-i apoi ca fostul manager a lasat compania intr-o stare excelenta. Nu uita sa-ti atragi critici din partea companiilor mari de consultanta, dupa ce il lasi pe Apotheker sa completeze locurile lipsa din top management.

Bani aruncati

In al patrulea rand, incepe o companie de achizitii costisitoare si cheltuieste miliarde de dolari exact inainte de colapsul economiei mondiale.

Nu uita sa-i provoci pe gigantii Microsoft si Oracle si ameninta ca vei instala un soft propriu pe calculatoarele produse de tine. Apoi renunta la idee. Tine minte achizitia-record de 1,2 miliarde de dolari prin care ai cumparat producatorul de software Palm? Trece-l pe linie moarta.

In al cincilea rand, supara-te cand seful Oracle, Larry Ellison, declara in The New York Times ca „boardul HP a luat cea mai proasta decizie de personal in momentul in care idiotii de la Apple l-au dat afara pe Steve Jobs". Apoi, actioneaza firma in instanta cand il angajeaza pe Mark Hurd.

iPad "killer", la un sfert de pret

Increde-te ca vei intrece Apple si al sau iPad cu o tableta de 499 de dolari. Apoi, cand vanzarile nu cresc, redu-i pretul la 99 de dolari si anunta ca renunti la productia de tablete. Nu cumva sa uiti sa anunti lumea ca esti "prea prost pentru a face telefoane inteligente".

Incearca, evident, sa-ti majorezi tintele financiare. Si rateaza-le, de doua ori. Fii sigur ca memo-ul intern al lui Apotheker ajunge la presa pentru ca toata lumea sa afle ca "este economisit fiecare banut, iar angajarile sunt blocate".

De la PC-uri treci la productia de software

Anunta ca vei cumpara producatorul britanic de software Autonomy pentru 10 miliarde de dolari, pentru ca produce software de business, la fel ca SAP, o afacere binecunoscuta lui Apotheker. Si, evident, spune ca planuiesti sa vinzi divizia de calculatoare. Stii sigur ca incertitudinea va reduce pretul produselor, nu conteaza faptul ca PC-urile aduceau cel mai mare profit companiei.

Priveste cum agentia Moody's retrograteaza ratingul HP si actiunile scad cu 40%. Povesteste-le investitorilor bulversati cum vei tranforma o companie cu pierderi, intr-una performanta.

Citeste si:

Probleme cu repetitie. Apple a pierdut un alt prototip de iPhone, tot intr-un bar

Dezghet pe piata bancara locala. Carabulea, in negocieri avansate pentru vanzarea Carpatica